Gasilci PGD Mengeš so uspešno vseh 22 otrok enote Gobica evakuirali na varno v enoto Sonček. (foto: PGD Mengeš)
Gasilci PGD Mengeš so uspešno vseh 22 otrok enote Gobica evakuirali na varno v enoto Sonček. | (foto: PGD Mengeš)

Občine pričakujejo pomoč države za sanacijo vrtcev in šol

Novice | 08.08.2023, 11:12 Maja Morela

Poplave so prizadele tudi infrastrukturo šol in vrtcev. Pristojno ministrstvo je v stiku z lokalnimi skupnostmi, s katerimi ureja varstvo otrok v prizadetih občinah. Predstavnike vzgojno-izobraževalnih ustanov in župane so prosili, da poskrbijo za varstvo otrok, predvsem tistih, katerih starši sodelujejo pri odpravljanju posledic vremenske ujme.

Minister Darjo Felda je kadre iz šol, ki niso prizadete, prosil, naj priskočijo na pomoč poškodovanim šolam. Poleg tega naproša tudi starše, ki lahko svoje otroke varujejo doma, da ponudijo pomoč staršem tistih otrok, ki te možnosti še nimajo.

"Zavedamo se, da ima te dni vsak občan na poplavljenih območjih polne roke dela, verjamemo pa tudi, da lahko s skupnimi močmi ogromno naredimo za dobro otrok, zato vse občane naprošamo za pomoč pri čiščenju šol in vrtcev, da bi se pouk septembra lahko začel nemoteno," so zapisali na ministrstvu.

Slapar: "Verjamem, da bo država pomagala..."

Nekaj vrtcev in šol je bilo zalitih ter poplavljenih, predvsem v kletnih prostorih, je za naš radio pojasnil župan Kamnika Matej Slapar: »Ta škoda bo lahko dokaj hitro sanirana... Na teren smo poslali ekipe, ki bodo škodo ocenile in verjamem, da bo tudi država pristopila k povračilu stroškov«

Med vikendom je večina enot že zagotovila varstvo, še pojasnjuje Slapar: »Naš javni vrtec ima odprte enote, ki smo jih očistili, koncesijski vrtci pa, eden bo pripravljen do srede, starši otrok so ob tem obveščeni...« V nekaterih drugih enotah bo sanacija trajala dalj časa, je pa možnost, da se otroke začasno prestavi v druge enote teh vrtcev.

Slapar je pojasnil, da so škodo poleg poplav povzročili tudi zemeljski plazovi, zaradi katerih ceste v dolinah Kamniške Bistrice in Bistričice še vedno niso prevozne. Gre za škodo velike razsežnosti. Štab civilne zaščite, preko tristo gasilcev in pogodbena podjetja so na delu od četrtka ponoči. Črpajo vodo in do prizadetih območij ustvarjajo nujne interventne poti.

»Dejstvo je, da je par hiš popolnoma porušenih, nekaj jih je bilo ogroženih, smo pa vse ljudi, ki so bili ogroženi evakuirali, tudi s pomočjo helikopterja. Vsem ki nimajo cestne povezave pa se dovaža hrana in nujne življenjske potrebščine.«

Prevoznost še vedno ni zagotovljena do dolin Bistričice, Kamniške Bistrice in doline Črne.

Ropotar: "Vrtec Gobica je v popolnoma uničenem stanju."

Po izrednih razmerah vprašanje vrtcev in varstva otrok rešujejo tudi v Občini Mengeš. Tam so 22 otrok iz enote Gobica pred hudimi poplavami na varno preselili v enoto Sonček. Vrtec je bil v celoti poplavljen, zaposleni in prostovoljci pa z vsemi močmi odpravljajo posledice poplav. Varstvo bo v enoti Gobica še nekaj časa ovirano, otroke pa so zasilno namestili v druge enote.

Tamkajšnji župan Bogo Ropótar: »Vrtec Gobica je v popolnoma uničenem stanju in zdaj iščemo rešitev, morda z mobilnimi hišami, da vzpostavimo varstvo. Sreča v nesreči je ta, da je trenutno manjše število otrok, ki smo jih lahko preselili v drug vrtec.«

V tamkajšnji osnovni šoli je uničena športna dvorana, pa kulturni dom in spodnji del zdravstvenega doma. Trenutno ljudem občina pomaga pri odvozu odpadkov na deponije. Ropótar se za pomoč zahvaljuje vsem udeleženim gasilcem, prostovoljcem, Civilni zaščiti, županom sosednjih občin in različnim podjetjem.

Novice