Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dobrodošlica udeležencem Svetovnega dneva mladih na Portugalskem (foto: WYD 2023)
Dobrodošlica udeležencem Svetovnega dneva mladih na Portugalskem | (foto: WYD 2023)

"Obetam si selfie s papežem."

Cerkev po svetu | 01.08.2023, 13:40 Marta Jerebič

V Lizboni je vse pripravljeno za začetek 38. svetovnega dneva mladih. Uvodno sveto mašo bo ob 20. uri daroval lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente.

Papež že molil za mlade

Jutri na pot v portugalsko prestolnico odhaja tudi papež Frančišek. Ta se je že včeraj popoldne, kot pred vsakim potovanjem v tujino, napotil v baziliko sv. Marije Velike, kjer je pred podobo Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva molil za tisoče mladih, ki jih bo v prihodnjih dneh srečal.

 

Prvič jih bo nagovoril v četrtek, v petek bo vodil križev pot, v soboto molitveno bdenje, v nedeljo sklepno sveto mašo. Kot je za vatikanske medije povedal državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, se papež zaveda, da imajo takšna srečanja veliko moč, tudi tako, da nekomu spremenijo življenje.

500 Slovencev

V Lizbono se že od jutra zgrinja na tisoče mladih. Organizatorji jih pričakujejo milijon, na sklepni maši v nedeljo še pol milijona več. V portugalsko prestolnico je poromalo tudi več kot 500 Slovencev.

»Slovenci smo nastanjeni v eni izmed lizbonskih župnij, nekateri prav na župniji, nekateri v šoli, nekateri po družinah. Tisti, ki so se na romanje odpravili s salezijanci ali skupnostjo Emanuel, pa imajo svoje nastanitve,« je povedal Aleks Birsa Jogan s Katoliške mladine.

600 škofov in 20 kardinalov

Mlade iz posameznih držav spremlja več kot 600 škofov in 20 kardinalov. »Glavnina programa se bo odvila na katehezah, ki jih bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Glavni poudarki katehez pa so integralna ekonomija, socialno prijateljstvo in usmiljenje,« je še povedal Aleks Birsa Jogan.

20.000 prostovoljcev

Spremljevalni program zaobjema srečanje z različnimi organizacijami, možnost svete spovedi, na festivalu mladih pa se bodo lahko udeležili različnih dogodkov, kot so razne konference, razstave, gledališča in podobno. V dogajanje je vključenih 20.000 prostovoljcev, za varnost in red pa bo skrbelo 16.000 policistov, pripadnikov civilne zaščite in reševalcev. Za dve tretjini mladih udeležencev bo to prva izkušnja svetovnega dneva mladih.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...