Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Komar (foto: pexels)
Komar | (foto: pexels)

Komarji, repelenti in vsi mi pri spovedi

Naš pogled | 29.08.2023, 14:44 Rok Mihevc

Še konec leta ni, pa že imamo, sem prepričan, finalne besede leta 2023. Poplava, lopata, škorenj, mulj in ... komar. Tej besedi bi lahko dodali še marsikateri pridevnik, ki bi ga na našem radiu morali sicer cenzurirati, dejstvo pa je, da so ta mala živa bitja v naših mislih, besedah ter vsakdanjih pogovorih, ki včasih vodijo celo pred vremenom.

Iz vsebin teh pogovorov bi lahko izluščil, da večina opaža, da je komarjev letos veliko več, čeprav stroka tega ne potrjuje. A že kmečka pamet nam lahko pove, da glede na vso vodo, ki smo je deležni v tem poletju, imajo ti dvokrilci vse pogoje, da popestrijo naš vsakdan. No vsem v takem izobilju niti ne, saj nekateri bolj dišimo komarjem, drugi niti ne – tu kot zanimivost povem, da ne drži prepričanje, da vaša koža bolj diši, ključne so kisline, ki jih oddaja koža.

Najprej nadležno brenčanje, nato pik in srbečica, vse to so skromna darila naših druženj s komarji, pa naj bo to ob pobiranju krompirja na njivi, ob tipkanju člankov na delovnem mestu, udeležbi na sobotni poroki ali večernem druženju s prijatelji ob pivu ter repelentih.

Prepričan sem, da ste učinkovitost slednjih marsikateri dodobra spoznali. In da bi marsikaterega poslali k spovedi. Ker lažejo in niso prav nič učinkoviti. Na poboljšanje bi poslali tudi komarje, ker so prav nesramni in brez obrazni. Ker nam ne pustijo spati, ne pustijo delati in ne pustijo živeti. No, k spovedi pa bi jaz poslal tudi vse nas. Ker se nad komarji samo pritožujemo, nismo pa hvaležni, da smo pravzaprav srečneži, ker so piki in srbečica njihovo edino darilo. Na drugem koncu sveta je komarjevo darilo žal lahko precej nevarnejše, saj prinaša številne bolezni, tudi smrtonosne.

In prav o tem razmišljam zadnje čase. Hvaležen sem, da me komar lahko piči, pa zaradi tega ne umrem, hvaležen sem, da poplave in plazovi niso prizadeli mojih krajev, hvaležen sem za gnečo na cesti, ker to pomeni, da si lahko privoščim avto in gorivo, hvaležen za trebuh, ker to pomeni, da imam kaj pojesti, hvaležen za prepire, ker to pomeni, da imam prijatelje, hvaležen za ... za marsikaj. Tudi takrat, ko najraje ne bi bil.

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...