Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Brata Alois in Matthew (foto: Vatican News)
Brata Alois in Matthew | (foto: Vatican News)

Brat Alois imenoval svojega naslednika

Novice | 25.07.2023, 08:45 Marjana Debevec

Prior taizejske skupnosti brat Alois je po posvetu z vsemi brati in skladno s pravilom skupnosti, po katerem prior imenuje svojega naslednika, napovedal, da bo predal službo priorja bratu Matthewu, Angležu in po veroizpovedi anglikancu. Menjava priorja bo na prvo adventno nedeljo.

Brat Alois je začutil, da je 18 let po tem, ko je nasledil brata Rogerja in v luči velikih sprememb v Cerkvi in svetu v zadnjih dveh desetletjih napočil čas, da preda štafetno palico naprej.

Od 16. avgusta 2005, ko je umrl ustanovitelj brat Roger, je br. Alois prior ekumenske skupnosti v Taizéju. Po vodenja skupnosti se je odločil, da je prišel čas, da preda krmilo in prepusti drugemu bratu, da vodi skupnost. Skupaj z brati je izbral anglikanca brata Matthewa, rojenega 10. maja 1965 v Pudseyju, ki je vstopil v Taizé pri 21 letih.

Br. Alois je v sporočilu za javnost pojasnil, da je o tem koraku razmišljal nekaj let in da je približno dve leti čutil potrebo, da se posvetuje z vsemi brati, preden se odloči, kdo bo novi prior.
Kot je poudaril, je odločitev dozorela po premišljevanju in molitvi. Zaželel je še, da naj bo ekumenska skupnost po navdihu svojega ustanovitelja »mala prilika občestva«.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...