Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Brata Alois in Matthew (foto: Vatican News)
Brata Alois in Matthew | (foto: Vatican News)

Brat Alois imenoval svojega naslednika

Novice | 25.07.2023, 08:45 Marjana Debevec

Prior taizejske skupnosti brat Alois je po posvetu z vsemi brati in skladno s pravilom skupnosti, po katerem prior imenuje svojega naslednika, napovedal, da bo predal službo priorja bratu Matthewu, Angležu in po veroizpovedi anglikancu. Menjava priorja bo na prvo adventno nedeljo.

Brat Alois je začutil, da je 18 let po tem, ko je nasledil brata Rogerja in v luči velikih sprememb v Cerkvi in svetu v zadnjih dveh desetletjih napočil čas, da preda štafetno palico naprej.

Od 16. avgusta 2005, ko je umrl ustanovitelj brat Roger, je br. Alois prior ekumenske skupnosti v Taizéju. Po vodenja skupnosti se je odločil, da je prišel čas, da preda krmilo in prepusti drugemu bratu, da vodi skupnost. Skupaj z brati je izbral anglikanca brata Matthewa, rojenega 10. maja 1965 v Pudseyju, ki je vstopil v Taizé pri 21 letih.

Br. Alois je v sporočilu za javnost pojasnil, da je o tem koraku razmišljal nekaj let in da je približno dve leti čutil potrebo, da se posvetuje z vsemi brati, preden se odloči, kdo bo novi prior.
Kot je poudaril, je odločitev dozorela po premišljevanju in molitvi. Zaželel je še, da naj bo ekumenska skupnost po navdihu svojega ustanovitelja »mala prilika občestva«.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...