Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Brata Alois in Matthew (foto: Vatican News)
Brata Alois in Matthew | (foto: Vatican News)

Brat Alois imenoval svojega naslednika

Novice | 25.07.2023, 08:45 Marjana Debevec

Prior taizejske skupnosti brat Alois je po posvetu z vsemi brati in skladno s pravilom skupnosti, po katerem prior imenuje svojega naslednika, napovedal, da bo predal službo priorja bratu Matthewu, Angležu in po veroizpovedi anglikancu. Menjava priorja bo na prvo adventno nedeljo.

Brat Alois je začutil, da je 18 let po tem, ko je nasledil brata Rogerja in v luči velikih sprememb v Cerkvi in svetu v zadnjih dveh desetletjih napočil čas, da preda štafetno palico naprej.

Od 16. avgusta 2005, ko je umrl ustanovitelj brat Roger, je br. Alois prior ekumenske skupnosti v Taizéju. Po vodenja skupnosti se je odločil, da je prišel čas, da preda krmilo in prepusti drugemu bratu, da vodi skupnost. Skupaj z brati je izbral anglikanca brata Matthewa, rojenega 10. maja 1965 v Pudseyju, ki je vstopil v Taizé pri 21 letih.

Br. Alois je v sporočilu za javnost pojasnil, da je o tem koraku razmišljal nekaj let in da je približno dve leti čutil potrebo, da se posvetuje z vsemi brati, preden se odloči, kdo bo novi prior.
Kot je poudaril, je odločitev dozorela po premišljevanju in molitvi. Zaželel je še, da naj bo ekumenska skupnost po navdihu svojega ustanovitelja »mala prilika občestva«.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.