Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Duhovnik (foto: Rok Mihevc)
Duhovnik | (foto: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v celjski škofiji

Slovenija | 20.07.2023, 14:06 Alen Salihović

Na spletni strani škofije Celje so objavili premestitve duhovnikov v letu 2023.

Besede duhovnikom škofa Matjaža

»Jaz pa sem molil zate, da ne opeša tvoja vera« (Lk 22,32).

Dragi bratje duhovniki, s temi besedami je hotel Jezus v trenutku slovesa pri zadnji večerji opogumiti učence in Petra, ki ga je postavil za voditelja, naj v preizkušnjah, ki prihajajo, ne pozabijo, da niso sami, in naj se ne pustijo premagati demonu malodušja in nevere. Tudi Peter se na začetku ni zavedal, da ga Gospod v svojo družbo ni poklical zaradi njegovih zaslug in kreposti ter da mu nista »meso in kri« razodela skrivnosti Božjega Sina, ampak nebeški Oče. Izkustvo Božjega usmiljenja je iz učencev naredilo brate in apostole.

Želim vam, da bi se lahko v teh poletnih dneh tudi vi okrepili v hvaležnosti za nezasluženi dar duhovniškega poklica. Verujemo, da ima Bog za vsakega načrt, da nismo na svetu slučajno, da je vsak obdarjen z darovi, s katerimi lahko uresniči in izpolni svoje življenje. Sprejeti klic pomeni odpreti se Drugemu, stopiti iz samega sebe in stopiti v odnos. Kakor Petru Gospod tudi nam že vnaprej zagotavlja, da ostaja z nami, tudi ko se bomo sami pred njim kdaj zaprli in se oddaljili. Božje kraljestvo je vedno trpelo silo in le močni so ga osvajali (prim. Mt 11,12). To so izkušali vsi Jezusovi učenci od Petra do današnjih dni.

Hvala vsem bratom duhovnikom, da ohranjate v svojem življenju živ spomin na Jezusove besede. Hvala vam, da kljub naporom vztrajate v službi Gospodovemu klicu in mu zaupate. Hvala vsem duhovnikom, ki ste pogumno sprejeli odločitev in obnovili svoj odgovor Gospodarju žetve.

Maksimilijan Matjaž,
škof

Mag. Ernest Benko OFMConv je na predlog provincialnega ministra Slovenske minoritske province sv. Jožefa razrešen službe župnika moderatorja Župnije Olimje ter imenovan za župnika sodelavca v Župniji Olimje (1. 8.).

Drago FERENCEK OP, novomašnik, je na predlog provinciala Hrvatske dominikanske province imenovan za župnijskega vikarja v Župniji Petrovče (1. 8.).

Janez Cerar CM je s privoljenjem vizitatorja Misijonske družbe in v skladu s kan. 517, 542, 543 in 544 imenovan za župnika sodelavca v Župniji Mozirje, v Župniji Šmihel nad Mozirjem, v Župniji Rečica ob Savinji in v Župniji Šmartno ob Dreti (1. 8.).

Vinko Čonč je razrešen službe župnika sodelavca v Združeni župniji Šoštanj, Bele Vode in Zavodnje ter imenovan za župnika moderatorja v Župniji Mozirje, Župniji Šmihel nad Mozirjem, Župniji Rečica ob Savinji in v Župniji Šmartno ob Dreti (1. 8.).

Martin Gašparič OFMConv je na predlog provincialnega ministra Slovenske minoritske province sv. Jožefa imenovan za župnika moderatorja Župnije Olimje (1. 8.).

Mihael Hild, stalni diakon, škofijski referent za Molitveno zvezo za duhovne poklice je prejel pastoralni dekret za opravljanje diakonske službe na pastoralnem področju, ki je zaupano župniku Mateju Dečmanu (1. 8.).

Aleksander Koren se je odpovedal službi župnika moderatorja Župnije Mozirje, Župnije Šmihel nad Mozirjem, Župnije Rečica ob Savinji in Župnije Šmartno ob Dreti ter bil imenovan za duhovnega pomočnika v Združeni župniji Šoštanj, Bele Vode in Zavodnje ter v Župniji Polzela (1. 8.).

Niko Krajnc je razrešen službe duhovnega pomočnika v Župniji Podčetrtek in v Župniji Sv. Ema in imenovan za duhovnega pomočnika v Župniji Šentjur (1. 8.).

Matic Lesjak je razrešen službe župnijskega vikarja v Župniji Velenje – sv. Martin in v župnijah v soupravi (10. 7.).

Vlado Leskovar, župnijski upravitelj Župnije Bizeljsko in Župnije Kapele, je bil razrešen službe župnijskega upravitelja Župnije Pišece ter imenovan za župnijskega upravitelja Župnije Dobova (1. 8.).

Ivan Šumljak, župnik Župnije Brežice, je bil imenovan za župnika upravitelja Župnije Artiče, Župnije Pišece in Župnije Sromlje (1. 8).

Boris Tibaut je v soglasju s svojim škofom ordinarijem dr. Petrom Štumpfom imenovan za župnijskega upravitelja Župnije Podčetrtek in Župnije Sv. Ema (1. 8.).

Roman Travar CM je na predlog vizitatorja Misijonske družbe lazaristov razrešen službe župnika Župnije Artiče in Župnije Sromlje ter je z njegovim privoljenjem imenovan za duhovnega pomočnika v Župniji Velenje – sv. Martin in v župnijah v soupravi (1. 8.).

Matej Užmah CM je na predlog vizitatorja Misijonske družbe lazaristov razrešen službe župnika Župnije Dobova in se vrača v redovno skupnost (1. 8.).

Jože Vehovar, nadžupnik Nadžupnije Rogaška Slatina, je razrešen službe župnika upravitelja Župnije Podčetrtek in Župnije Sv. Ema (1. 8.).

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...