Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zdravnik (foto: Pexels)
Zdravnik | (foto: Pexels)

Zdravniki: nedopustno iskanje medijske pozornosti s strašljivimi izjavami

Novice | 20.07.2023, 11:50 Marjana Debevec

V Zdravniški zbornici Slovenije odločno zavračajo izjave dddr. Andreja Pleterskega, da v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij. Zapisali so, da je poslanstvo zdravnika zdravljenje pacientov v skladu z medicinsko doktrino in etiko.

Slovenski zdravniki z vso odgovornostjo zato zagotavljajo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah. Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivajo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami pa je po njihovem prepričanju neetično ravnanje, ki ga obsojajo. S takšnim nastopanjem v javnosti dddr. Pleterski po njihovem pod vprašaj postavlja lastno kredibilnost.

Sprašujejo se, kako resnične so druge trditve, ki jih javno podaja o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Ni res, da samomoru s pomočjo nasprotuje le del zdravnikov

Prav tako odločno zavračajo v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, ki, kot trdi dddr. Pleterski, »drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij«.

Predlogu zakona nasprotuje Komisija za medicinsko etiko, posvetovalno telo ministra za zdravje, ki obravnava vprašanja s področja medicinske etike in deontologije ter daje soglasja, mnenja in pojasnila o posamičnih vprašanjih.

Opozorila je podal tudi Razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo.

Da predlogu zakona nasprotujeta, sta javno sporočila Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija.

Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.

Zbornica združuje 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, organe zbornice pa volijo na demokratičnih volitvah vsi člani. V vseh teh stališčih in mnenjih se zato odražajo večinska mnenja zdravnikov, ki so bila izoblikovana in pretehtana skozi številne razprave, so še zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...