Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zdravnik (foto: Pexels)
Zdravnik | (foto: Pexels)

Zdravniki: nedopustno iskanje medijske pozornosti s strašljivimi izjavami

Novice | 20.07.2023, 11:50 Marjana Debevec

V Zdravniški zbornici Slovenije odločno zavračajo izjave dddr. Andreja Pleterskega, da v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij. Zapisali so, da je poslanstvo zdravnika zdravljenje pacientov v skladu z medicinsko doktrino in etiko.

Slovenski zdravniki z vso odgovornostjo zato zagotavljajo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah. Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivajo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami pa je po njihovem prepričanju neetično ravnanje, ki ga obsojajo. S takšnim nastopanjem v javnosti dddr. Pleterski po njihovem pod vprašaj postavlja lastno kredibilnost.

Sprašujejo se, kako resnične so druge trditve, ki jih javno podaja o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Ni res, da samomoru s pomočjo nasprotuje le del zdravnikov

Prav tako odločno zavračajo v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, ki, kot trdi dddr. Pleterski, »drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij«.

Predlogu zakona nasprotuje Komisija za medicinsko etiko, posvetovalno telo ministra za zdravje, ki obravnava vprašanja s področja medicinske etike in deontologije ter daje soglasja, mnenja in pojasnila o posamičnih vprašanjih.

Opozorila je podal tudi Razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo.

Da predlogu zakona nasprotujeta, sta javno sporočila Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija.

Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.

Zbornica združuje 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, organe zbornice pa volijo na demokratičnih volitvah vsi člani. V vseh teh stališčih in mnenjih se zato odražajo večinska mnenja zdravnikov, ki so bila izoblikovana in pretehtana skozi številne razprave, so še zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.