Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zdravnik (foto: Pexels)
Zdravnik | (foto: Pexels)

Zdravniki: nedopustno iskanje medijske pozornosti s strašljivimi izjavami

Novice | 20.07.2023, 11:50 Marjana Debevec

V Zdravniški zbornici Slovenije odločno zavračajo izjave dddr. Andreja Pleterskega, da v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij. Zapisali so, da je poslanstvo zdravnika zdravljenje pacientov v skladu z medicinsko doktrino in etiko.

Slovenski zdravniki z vso odgovornostjo zato zagotavljajo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah. Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivajo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami pa je po njihovem prepričanju neetično ravnanje, ki ga obsojajo. S takšnim nastopanjem v javnosti dddr. Pleterski po njihovem pod vprašaj postavlja lastno kredibilnost.

Sprašujejo se, kako resnične so druge trditve, ki jih javno podaja o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Ni res, da samomoru s pomočjo nasprotuje le del zdravnikov

Prav tako odločno zavračajo v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, ki, kot trdi dddr. Pleterski, »drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij«.

Predlogu zakona nasprotuje Komisija za medicinsko etiko, posvetovalno telo ministra za zdravje, ki obravnava vprašanja s področja medicinske etike in deontologije ter daje soglasja, mnenja in pojasnila o posamičnih vprašanjih.

Opozorila je podal tudi Razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo.

Da predlogu zakona nasprotujeta, sta javno sporočila Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija.

Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.

Zbornica združuje 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, organe zbornice pa volijo na demokratičnih volitvah vsi člani. V vseh teh stališčih in mnenjih se zato odražajo večinska mnenja zdravnikov, ki so bila izoblikovana in pretehtana skozi številne razprave, so še zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...