Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Nevihtni oblaki, neurje (foto: Pixabay)
Nevihtni oblaki, neurje | (foto: Pixabay)

Po državi se nadaljuje odstranjevanje posledic neurja #foto #video

Slovenija | 20.07.2023, 09:30 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po neurjih, ki so v torek in včeraj zajela večji del države ter terjala tudi smrtno žrtev, se bo danes nadaljevalo odpravljanje posledic in ocenjevanje škode. Po napovedi Agencije RS za okolje se bo vremensko dogajanje do jutra umirilo, znova pa so za popoldne napovedane plohe in nevihte, ki pa naj ne bi bile tako močne kot v minulih dneh.

Močne nevihte so včeraj popoldne dosegle zahod države, nevihtna linija je nato v nekaj urah prešla večji del države.

Največja tragedija se je zgodila na Bledu, kjer je podrto drevo padlo na dva sprehajalca, pri čemer je ena oseba umrla, druga je huje poškodovana. V Mozirju pa sta bili v udaru strele poškodovani dve osebi.

Močni sunki vetra so v več krajih podirali drevje in odkrivali strehe, motena je bila oskrba z električno energijo.

V gozdovih že več kot 350.000 kubičnih metrov podrtega drevja Ljubljana

Neurja so škodo povzročila tudi v gozdovih, po prvih ocenah je bilo podrtega 50.000 kubičnih metrov drevja, je sporočil zavod za gozdove. Največ škode je bilo v višje ležečih predelih jugovzhodne Slovenije, nastajali so lokalno močnejši vrtinci. V ostalih delih države so poškodovana posamezna drevesa ob robovih gozda in infrastrukturi. Znana je tudi natančnejša ocena škode v neurjih 12. in 13. julija - poškodovanega je bilo več kot 300.000 kubičnih metrov drevja, največ na območjih Slovenj Gradec, Bled, Maribor, Tolmin, Murska Sobota in Kranj.

15 odstotkov poškodovane lesne mase je v državnih gozdovih. Poškodovani so tako listavci kot iglavci, pri katerih je največ poškodb na smrekah. Zaradi podlubnikov zavod svetuje čimprejšnjo sanacijo, a opozarja, da se je del v gozdu treba lotiti previdno in s primerno opremo.

Slovenija
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...