Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nevihtni oblaki, neurje (foto: Pixabay)
Nevihtni oblaki, neurje | (foto: Pixabay)

Po državi se nadaljuje odstranjevanje posledic neurja #foto #video

Slovenija | 20.07.2023, 09:30 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po neurjih, ki so v torek in včeraj zajela večji del države ter terjala tudi smrtno žrtev, se bo danes nadaljevalo odpravljanje posledic in ocenjevanje škode. Po napovedi Agencije RS za okolje se bo vremensko dogajanje do jutra umirilo, znova pa so za popoldne napovedane plohe in nevihte, ki pa naj ne bi bile tako močne kot v minulih dneh.

Močne nevihte so včeraj popoldne dosegle zahod države, nevihtna linija je nato v nekaj urah prešla večji del države.

Največja tragedija se je zgodila na Bledu, kjer je podrto drevo padlo na dva sprehajalca, pri čemer je ena oseba umrla, druga je huje poškodovana. V Mozirju pa sta bili v udaru strele poškodovani dve osebi.

Močni sunki vetra so v več krajih podirali drevje in odkrivali strehe, motena je bila oskrba z električno energijo.

V gozdovih že več kot 350.000 kubičnih metrov podrtega drevja Ljubljana

Neurja so škodo povzročila tudi v gozdovih, po prvih ocenah je bilo podrtega 50.000 kubičnih metrov drevja, je sporočil zavod za gozdove. Največ škode je bilo v višje ležečih predelih jugovzhodne Slovenije, nastajali so lokalno močnejši vrtinci. V ostalih delih države so poškodovana posamezna drevesa ob robovih gozda in infrastrukturi. Znana je tudi natančnejša ocena škode v neurjih 12. in 13. julija - poškodovanega je bilo več kot 300.000 kubičnih metrov drevja, največ na območjih Slovenj Gradec, Bled, Maribor, Tolmin, Murska Sobota in Kranj.

15 odstotkov poškodovane lesne mase je v državnih gozdovih. Poškodovani so tako listavci kot iglavci, pri katerih je največ poškodb na smrekah. Zaradi podlubnikov zavod svetuje čimprejšnjo sanacijo, a opozarja, da se je del v gozdu treba lotiti previdno in s primerno opremo.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.