Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Matteo Zuppi (foto: Vatican Media)
Matteo Zuppi | (foto: Vatican Media)

Vatikanski odposlanec za mir v Ukrajini tokrat v ZDA, bo naslednja postaja Kitajska?

Svet | 19.07.2023, 12:55 Marta Jerebič

Papežev odposlanec za mir v Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, bo danes sklenil tridnevni obisk v Washingtonu. Včeraj ga je v Beli hiši sprejel predsednik Joe Biden. Govorila sta o zagotavljanju humanitarne pomoči in prizadevanjih za vrnitev prisilno deportiranih ukrajinskih otrok.

To je bilo Zuppijevo tretje potovanje v vlogi posebnega odposlanca. V začetku junija se je mudil v Ukrajini, kjer se je pogovarjal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, konec junija je obiskal še Moskvo, kjer do ruskega predsednika Vladimirja Putina ni prišel, sprejeli so ga zgolj državni uradniki in patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril.

V pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom se je včeraj zadržal dve uri. Biden je kardinalu Zuppiju izrazil želje po nadaljevanju pastoralnega dela papeža Frančiška in pozdravil nedavno imenovanje 67-letnega prefekta vatikanskega dikasterija za škofe ameriškega avguštinca Roberta Francisa Prevosta za kardinala. Sicer pa sta govorila predvsem o prizadevanjih Svetega sedeža za zagotavljanje človekoljubne pomoči v Ukrajini in podpori Vatikana za vrnitev mladoletnih Ukrajincev, ki jih je Rusija deportirala v svojo državo. Šlo naj bi za 19 tisoč otrok, po mnenju kijevske vlade pa je ta številka še veliko višja. 

Ameriški katoliški portal Crux medtem opominja, da izjava za javnost iz Bele hiše ne govori o tem, da sta se kardinal Zuppi in predsednik Biden dotaknila tudi tem, okoli katerih se papež Frančišek in Biden ne strinjata, med njimi je nedavna odločitev ameriške administracije o dobavi kasetnih bomb Ukrajini. Strelivo je sporno, ker lahko neeksplodirane bombe več let ostanejo na tleh in eksplodirajo šele pozneje in ogrožajoč nič hudega sluteče civiliste. Sveti oče je na splošno že večkrat obsodil pošiljanje orožja Ukrajini, saj meni, da različni geopolitični interesi, ne samo ruski, prilivajo ogenj na konflikt.

Kakorkoli, misija kardinala Zuppija verjetno še ni končana. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je nedavno novinarjem povedal, da se Zuppi ne bo ustavil samo v ZDA, ampak tudi na Kitajskem. Dodal je, da v diplomatskih prizadevanjih za rešitev konflikta ne želijo izključiti nikogar.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.