Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Delo, zaposlovanje, plača (foto: Pixabay)
Delo, zaposlovanje, plača | (foto: Pixabay)

Približno tri četrtine slovenskih delodajalcev v letošnjem letu dvignilo plače

Slovenija | 18.07.2023, 08:48 Alen Salihović

Manpower Slovenija je pripravil novo raziskavo »Trendi gibanja plač in zaposlovanja«. Raziskava se izvaja ob koncu vsakega polletja in izraža namere delodajalcev za naslednje polletje. O tokratnih ugotovitvah je za naš radio spregovorila Ksenja Osolnik iz Manpower Slovenija.

V raziskavi je sodelovalo 300 različno velikih podjetij iz Slovenije. Na vprašanja skupine Manpower so odgovarjali kadrovniki in vodstveni kadri iz podjetij v proizvodnji, trgovini na drobno in veleprodaji, transportu in logistiki, računovodskih storitvah, telekomunikacijah in elektroniki, avtomobilski industriji, zdravstvu in farmaciji, gradbeništvu, strojništvu, finančnem sektorju, medijih, znanosti in izobraževanju ter drugih dejavnostih.

Kot so ob objavi raziskave pojasnili v Manpowerju, je za prvo letošnje polletje zvišanje plač načrtovalo 65,65 odstotka delodajalcev, podatki pa kažejo, da jih je plače dejansko zvišalo 78,67 odstotka. V podjetjih, kjer so zvišali mesečne bruto plače, so v več kot polovici primerov to storili za vse zaposlene.

Od tistih delodajalcev, ki so zvišali bruto mesečne plače v prvi polovici leta, je bilo dobrih 55 odstotkov takih, ki so plače zvišali za od šest do 10 odstotkov. Dobrih 27 odstotkov jih je plače dvignilo za do pet odstotkov.

Delodajalci so za prvo polovico letošnjega leta poročali o povprečni stopnji fluktuacije zaposlenih pri 8,62 odstotka. Izstopajoči razlog za to je bil boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih, kar je izrazilo 45,33 odstotka delodajalcev.

Slovenija, Sociala
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...