Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Neurje, dež (foto: Pixabay)
Neurje, dež | (foto: Pixabay)

Po vsej državi možne močne nevihte

Slovenija | 18.07.2023, 08:32 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po podatkih Agencije za okolje so tekom noči predvsem v severovzhodni Sloveniji možne močnejše nevihte. Danes popoldne in zvečer pa bo povečana verjetnost za močne nevihte povsod po državi. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. Na Arsu so za vso državo izdali oranžno vremensko opozorilo.

Smo sredi tretjega letošnjega vročinskega vala, ki bo sicer kmalu popustil

Glavni nevarnosti bosta ponovno močan nevihtni piš in toča. Ker se bo nevihtni sistem hitro pomikal, je nekoliko manjša verjetnost obilnejših nalivov. Nevihtno dogajanje bo kratkotrajno, a bo lahko zelo intenzivno, napovedujejo vremenoslovci. Slovenijo bo nato po napovedih Arsa v sredo prešla hladna fronta in, kot kaže zaenkrat, več valov močnejših neviht. Medtem bodo še danes ponoči na Primorskem temperature marsikje ostale nad 20 stopinj Celzija.

Neurje z močnimi sunki vetra je prejšnji teden pustošilo v velikem delu Slovenije. Med drugim je toča povzročila veliko škode na Dolenjskem in v Posavju. V Cerknem so zaradi obilnih padavin poplavljali vodotoki, voda je drla po cestah in zalivala objekte. 

Vroče tudi drugod po svetu

Tudi prebivalci drugih evropskih držav se še naprej soočajo s hudim vročinskim valom. Temperature na Siciliji in Sardiniji bodo po napovedih Evropske vesoljske agencije dosegle za celino rekordnih 48 stopinj Celzija. V Italiji v 16 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine, po napovedih meteorologov pa bodo temperature v Rimu danes dosegle 42 ali celo 43 stopinj, kar je krepko več od trenutnega rekorda, ko je živo srebro avgusta 2007 v italijanski prestolnici doseglo 40,5 stopinje Celzija. Drugod po Južni Evropi vročina prav tako ne kaže znakov popuščanja. Pred visokimi temperaturami svarijo tudi zdravstvene oblasti na Balkanu.

Temperature se bodo okoli 40 stopinj Celzija gibale v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Severni Makedoniji in na Hrvaškem ter Kosovu.

Vroče je tudi na Kitajskem, kjer so včeraj namerili rekordnih 52,2 stopinje Celzija. Zaradi vročine so oblasti opozorile na možnost naravnih nesreč med poletjem. Rekordno temperaturo bi sicer kmalu lahko namerili tudi na Japonskem, poleg vročine pa del Azije pesti tudi močno deževje. 

Slovenija
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...