Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Skupnost Cenacolo (foto: Skupnost Cenacolo)
Skupnost Cenacolo | (foto: Skupnost Cenacolo)

Mladim pomaga iz zasvojenosti in nesmisla življenja

Novice | 17.07.2023, 11:32 Marjana Debevec

Na včerajšnji praznik Karmelske Matere Božje pred 40. leti je bila ustanovljena skupnost Cenacolo, ki mladim v raznih oblikah zasvojenosti in drugih stiskah pomaga iskati nov smisel življenja. Za njihovo dragoceno delo se jim je po opoldanski molitvi zahvalil tudi papež Frančišek, ki je eno od njihovih hiš obiskal pred dvema letoma.

Sestra Elvira je skupnost Cenacolo ustanovila 16. julija 1983 kot odgovor na klic obupanih, naveličanih, utrujenih in razočaranih mladih, odvisnikov in nezadovoljnih s svojim življenjem. Želela jim je pomagati v iskanju sreče in pravega smisla.

Skupnost Cenacolo je zato po besedah predstavnika iz Slovenije Andraža Puntarja šola življenja. »Tam se fantje in dekleta najprej naučijo sprejemati sami sebe, z vsemi plusi in minusi; nimajo več potrebe, da bi nosili maske, zato ker naj bi bili zadovoljni s tem, kar so, skozi delo si krepijo odgovornost, zdravo samopodobo. Preko dela se naučijo spoznavati sami sebe, svoje limite, svoje talente. Naučijo se tudi boriti s svojimi težavami in ne bežati od njih.«

Skupnost živi od božje previdnosti, saj sestra Elvira neizmerno zaupa vanjo, vse delo pa opravijo fantje in dekleta sami: od zidanja, kuhanja, do mizarskih, keramičnih in šiviljskih del.

Mladi vse delo opravijo sami in se tudi sami preživljajo
Mladi vse delo opravijo sami in se tudi sami preživljajo © Skupnost Cenacolo

Po Puntarjevih besedah je največja vrednota, ki se je mladi naučijo v skupnosti Cenacolo, odrekanje samemu sebi in darovanje za druge ter ob tem odkrivajo radost življenja. Osrednje mesto dneva pa imata evharistija in Božja Beseda, ki se jo mladi naučijo vključevati v svoje življenje in tako postajati boljši ljudje.

Danes je skupnost prisotna v dvajsetih državah sveta, ima 50 hiš in deset misij za zapuščene in zlorabljene otroke.

Ustanoviteljica Skupnosti Cenacolo s. Elvira Petrozzi
Ustanoviteljica Skupnosti Cenacolo s. Elvira Petrozzi © Skupnost Cenacolo

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.