Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Naslovnica knjige Paolo dall'Oglio: Moja oporoka.  (foto: Radio Vatikan)
Naslovnica knjige Paolo dall'Oglio: Moja oporoka. | (foto: Radio Vatikan)

Ugrabljen, ker je delal za mir

Cerkev po svetu | 13.07.2023, 14:00 Marjana Debevec

Ob vojni v Ukrajini včasih kar pozabimo na območja, kjer konflikti trajajo že vrsto let. Med temi državami je tudi Sirija, ki trpi za posledicami desetletne vojne. V tem času je življenje izgubilo veliko ljudi, mnogi kristjani so bili žrtve Islamske države. V teh dneh je v Italiji izšla knjiga duhovne oporoke p. Paola dall'Oglia, ki je ustanovil ekumensko meniško skupnost v Siriji.

Zaradi svojih protirežimskih stališč v prid miru je bil dall'Oglio leta 2012 izgnan iz Sirije. Leto kasneje mu je uspelo priti v Rako, glavno mesto tako imenovane Islamske države, da bi nadaljeval svoje prizadevanje za mir in spravo. 29. julija 2013 je izginil in od takrat ni o njem nobenih novic. Ob deseti obletnici njegovega izginotja so natisnjena še neobjavljena predavanja, ki jih je imel v zadnjih dveh letih bivanja v Siriji.

Papež Frančišek je v uvodu v knjigo poudaril, da p. Paolo ni podcenjeval težav, vendar je kot posebno poklicanost svojega delovanja in delovanja njegove skupnosti čutil pot bratstva. Ni šlo za politično taktiko, ampak za pogled misijonarja. Spomnil je na njegove besede, da mora biti njihova poklicanost v muslimanskem okolju okrašena s smehom veselja. Takole je zapisal p. Paolo: »In naj bo dan veselja, če Bog hoče, dan, ko bomo okusili zadnjo daritev za Jezusa in prosimo za to milost; kajti to je milost, ki si je nihče ne more pripisati.«

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.