Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinali (foto: Katoliška cerkev)
Kardinali | (foto: Katoliška cerkev)

Kdo so novi kardinali?

Papež in Sveti sedež | 13.07.2023, 13:42 Marjana Debevec

Med novimi kardinali, ki bodo v kardinalski zbor sprejeti 30. septembra, je tudi preferkt vatikanskega urada za Vzhodne Cerkve nadškof Claudio Gugerotti. Na tem mestu je od januarja letos, pred tem pa je bil nuncij v več vzhodnih in azijskih državah, med drugim tudi v Ukrajini in Belorusiji. Za Vatican News je poudaril, da si papež z vsemi močmi prizadeva za mir v Ukrajini.

Nadškof Gugerotti velja za svetovalca Svetega sedeža v ukrajinski vojni. Za Vatican News je poudaril, da si papež prizadeva za mir na vse mogoče načine, saj je bila politika papežev vedno politika upanja, ki sega tudi onkraj upanja. "Naša diplomacija ni diplomacija preračunljivosti, je diplomacija utopij, ki postanejo uresničljive." Spomnil je na čas nastanka Sovjetske zveze, ko je takratni papež kljub tamkajšnji ideologiji pošiljal celotne humanitarne konvoje v novonastali sovjetski imperij.

Gugerotti je tudi poudaril, da je situacija v Ukrajini in Rusiji zelo zapletena. V ozadju dogodkov so kompleksni vzroki, ki jih zahodnjaki pogosto niti ne poznamo, je dodal in opozoril na posledice razpada Sovjetske zveze, ki so vidne tudi v tej vojni.

Med zanimivi imeni kandidatov za nove kardinale omenimo še 96 letnega kapucinskega duhovnika Luisa Drija, ki ves dan preživi v spovednici v svetišču pompejske Matere Božje v Buenos Airesu. Njegov zgled sta p. Leopold Mandič in p. Pij, s katerim je leta 1960 živel v istem samostanu.

Med novoimenovanimi kardinali pa je tudi vrhovni predstojnik salezijancev, Ángel Fernández Artime. Salezijanci poudarjajo, da je to znak zaupanja in upanja, ki ga sveti oče Frančišek polaga vanj in v celoten red.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.