Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Kardinali (foto: Katoliška cerkev)
Kardinali | (foto: Katoliška cerkev)

Kdo so novi kardinali?

Papež in Sveti sedež | 13.07.2023, 13:42 Marjana Debevec

Med novimi kardinali, ki bodo v kardinalski zbor sprejeti 30. septembra, je tudi preferkt vatikanskega urada za Vzhodne Cerkve nadškof Claudio Gugerotti. Na tem mestu je od januarja letos, pred tem pa je bil nuncij v več vzhodnih in azijskih državah, med drugim tudi v Ukrajini in Belorusiji. Za Vatican News je poudaril, da si papež z vsemi močmi prizadeva za mir v Ukrajini.

Nadškof Gugerotti velja za svetovalca Svetega sedeža v ukrajinski vojni. Za Vatican News je poudaril, da si papež prizadeva za mir na vse mogoče načine, saj je bila politika papežev vedno politika upanja, ki sega tudi onkraj upanja. "Naša diplomacija ni diplomacija preračunljivosti, je diplomacija utopij, ki postanejo uresničljive." Spomnil je na čas nastanka Sovjetske zveze, ko je takratni papež kljub tamkajšnji ideologiji pošiljal celotne humanitarne konvoje v novonastali sovjetski imperij.

Gugerotti je tudi poudaril, da je situacija v Ukrajini in Rusiji zelo zapletena. V ozadju dogodkov so kompleksni vzroki, ki jih zahodnjaki pogosto niti ne poznamo, je dodal in opozoril na posledice razpada Sovjetske zveze, ki so vidne tudi v tej vojni.

Med zanimivi imeni kandidatov za nove kardinale omenimo še 96 letnega kapucinskega duhovnika Luisa Drija, ki ves dan preživi v spovednici v svetišču pompejske Matere Božje v Buenos Airesu. Njegov zgled sta p. Leopold Mandič in p. Pij, s katerim je leta 1960 živel v istem samostanu.

Med novoimenovanimi kardinali pa je tudi vrhovni predstojnik salezijancev, Ángel Fernández Artime. Salezijanci poudarjajo, da je to znak zaupanja in upanja, ki ga sveti oče Frančišek polaga vanj in v celoten red.

Papež in Sveti sedež
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...