Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladi na poti na Svetovni dan mladih (foto: Yael Portabales)
Mladi na poti na Svetovni dan mladih | (foto: Yael Portabales)

Greš na Portugalsko?

Cerkev po svetu | 13.07.2023, 13:37 Marjana Debevec

Še slaba dva tedna nas ločita do začetka Svetovnega dneva mladih, ki bo tokrat potekal na Portugalskem. V Lizbono bo prišlo več kot 600 tisoč mladih z vsega sveta, nekaj sto tudi iz Slovenije.Kako so se ta množična srečanja mladih začela?

Svetovne dneve mladih je na cvetno nedeljo nedeljo leta 1986 začel sv. papež Janez Pavel II. Za geslo mladim je takrat izbral: Vedno pripravljeni pričevati za upanje, ki je v vas.

Namen Svetovnega dneva mladih je po njegovem iti naproti Bogu, ki je nepovratno vstopil v zgodovino preko velikonočne Kristusove skrivnosti. »Jezus pa želi še posebej srečati vas mlade in vam ponavlja: Sledi mi, jaz sem Pot, Resnica in Življenje,« jim je takrat dejal poljski papež.

Mladi iz vseh držav sveta na SDM
Mladi iz vseh držav sveta na SDM © Uradna stran SDM

Svetovna srečanja mladih so si nato sledila vsake dve leti. Omenimo nekatere kraje in države: Buenos Aires, Santiago di Compostela in leta 1991 Čenstohova na Poljskem, kjer so se svetovnega dneva mladih prvič lahko množično udeležili mladi iz Vzhodne Evrope.

Sledile so še ZDA, Filipini, Pariz, kjer je številka milijon udeležencev za štirikrat presegla pričakovanja in končno Rim v jubilejnem letu 2000. »Dragi mladi, ko rečete Da Kristusu, rečete Da vsakemu vašemu najbolj vzvišenemu idealu. Molim, da bi On kraljeval v vaših srcih in v človeštvu v novem tisočletju,« je mladim takrat dejal sv. papež Janez Pavel II.

Zadnji Svetovni dan mladih, ki se ga je udeležil, je potekal v Kanadi.

Mladi, zbrani v molitvi
Mladi, zbrani v molitvi © Uradna stran SDM

Njegov naslednik papež Benedikt XVI. se je z mladimi prvič srečal leta 2006 v Koelnu. Takole jim je dejal: »Vem, da vi mladi hrepenite po velikih stvareh in si želite prizadevati za boljši svet. Pokažite ga ljudem in svetu, ki od Jezusovih učencev pričakuje prav to pričevanje.«

Sledila sta še Svetovna dneva mladih v Avstraliji in Španiji, kjer se je zbralo kar dva milijona mladih.

Papež Frančišek pa se je do zdaj udeležil treh podobnih svetovnih srečanj. Najprej zgodovinskega dogajanja v Riu de Jeneiru v Braziliji, kjer ga je sprejelo več kot štiri milijone mladih in nato še na Poljskem in v Panami.

Papež Frančišek z mladimi
Papež Frančišek z mladimi © Uradna stran SDM

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.