Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novinar Mirko Mayer (foto: Planet TV)
Novinar Mirko Mayer | (foto: Planet TV)

"Naše zdravstvo bo vodil človek, ki je za zdravljenje covida predlagal sonce in morje."

Slovenija | 13.07.2023, 10:12 Rok Mihevc

Po odstopu zdravstvenega ministra Daniela Bešiča Loredana premier Robert Golob išče novega. Do takrat pa bo slovensko zdravstvo vodil kar Golob sam, torej človek, ki je za zdravljenje Covida-19 predlagal sonce in slano morsko vodo, je sarkastično na Twitter profilu zapisal novinar Planet TV Mirko Mayer, ki je za naš radio podelil tudi zadnje informacije o kandidatih za prevzem resorja.

G. Mayer, kdo bi po vaših informacijah lahko prevzel ministrstvo?

Po zadnjih informacijah, s katerimi razpolagam, sta v pogovorih zanesljivo dva kandidata. To je Marko Jug, aktualni direktor UKC, drugi, ki se ga nagovarja, je nekdanji minister za zdravje, Dorjan Marušič. Izvedel sem še za tretjo osebo, a ta hip še ne smem izdati informacije, ker nimam pooblastila vira.

Do takrat pa bo ministrstvo vodil premier Golob ...

Morda zveni nekoliko cinično, a to dejansko pomeni večmesečno mrtvilo na resorju. Pred nami je tako čas parlamentarnih kot vladnih dopustov, zato tudi moja opazka, da utegne biti prvi ukrep novega v.d. zdravstvenega ministra dvotedenski dopust.

Tisto, na kar opozarjajo vsi, pa je, da je v letu in pol g. Golob do te mere ošibil svojo funkcijo in izvotlil svojo politično moč, da bo to predvsem obdobje, ko bo treba biti pozoren na sklepanje takšnih in drugačnih pogodb, na marsikaj naj bi bil že pripravljen pristati. Tako da je verjetno pred nami obdobje intenzivne krepitve zdravstvenega lobija, za katerega že tako vemo, da je eden najmočnejših v državi.

Kaj sicer napovedujete vladi? Bo prišlo do kakšne rekonstrukcije, kakšno moč ima pri tem stranka Levica?

Kot smo izvedeli pred kratkim, si namerava stranka Levica dejansko vodstvo postavljati šele jeseni, torej po dopustih septembra, kolikor sem seznanjen z notranjim dogajanjem v stranki, kakšnih velikih odmikov od smeri, ki jo je vodil Luka Mesec, tudi v prihodnje, vsaj na kratek rok, ne bo. Govori se, da bo vodenje prevzela Asta Vrečko, kar pomeni še več odpiranja ideoloških tem. Iskreno pa kaj velikega za koalicijo, ki ima še vedno velik glasovalni zbor v Državnem zboru ne vidim. Ne vidim nekih velikih sprememb. Če bi že moral napovedati prihodnji razvoj dogodkov, kar zadeva aktualno vlado, da bomo gledali izjemno mučno razpadanja in razkrajanja te koalicije, a vendarle bi bila moja stava ta hip, da najbrž do rednih volitev 2026.

Slovenija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...