Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Jurij Toplak (foto: STA)
Dr. Jurij Toplak | (foto: STA)

Dr. Jurij Toplak o klofuti evropskega sodišča našemu sodstvu

Evropska Unija | 12.07.2023, 13:30 Rok Mihevc

Profesor na univerzi Alma Mater Europeaea in pravni fakulteti Fordham v New Yorku dr. Jurij Toplak znova opozarja na kršitve slovenskega pravosodja. Hkrati je poleg državnega odvetništva in ministrstva za pravosodje kritičen do medijev, ker da molčijo o sodbah Evropskega sodišča za človekove pravice proti slovenskim primerom.

Klofuta slovenskemu sodstvu

Dr. Jurij Toplak se je z elektronsko pošto obrnil na vse medije v državi, pa tudi na državno odvetništvo ter ministrstvo za pravosodje. V njem je opozoril na njihov molk v primeru sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, saj da ne obveščajo javnosti. Prejšnji teden je bila Slovenija namreč spet obsojena, ker sodišča še vedno ne izvajajo javnih obravnav, a o tem niso poročali. Gre za primer, ko je moški prejel denarno kazen, ko se je vsedel na policijski avtomobil. Ustavno sodišče kršitve evropskega prava ni prepoznalo.

»Sodba je klofuta ustavnemu sodišču in slovenskemu sodstvu, saj jim ESČP in pravniki pojasnjujemo že 15 let, da gre za kršitev, a Ustavno sodišče ne razume. ESČP je o sodbi obvestilo slovenske oblasti. Javnost novice ni izvedela. Delajo se, da evropskega prava ne razumejo, čeprav vsi pravniki vemo, da gre za kršitev.«

Molk državnih organov in medijev

Po njegovem mnenju je zaskrbljujoče predvsem to, da javnost zaradi molka državnih organov in medijev, o sodbi ni izvedela.

»Ko evropsko sodišče odloči, da je Slovenija kršila človekove pravice, državni organi za to vedo, kot se kaže, pa ne obvestijo javnosti in posledično ljudje ne izvedo, da je Slovenija kršila človekove pravice. Zato prijazno prosim ministrstvo za pravosodje, državno odvetništvo in ostale organe, ki od ESČP dobijo informacije o sodbah, da javnost obveščajo o ugotovljenih kršitvah in s tem pripomorejo k vladavini prava in človekovih pravic v Sloveniji.«

Ena najpomembnejših pravic 

Pravica do javne obravnave, ki jo Slovenija ponavljajoče krši, je namreč ena od najpomembnejših pravic poštenega sojenja, je za naš radio še dejal profesor dr. Jurij Toplak. Toplak je sicer edini Slovenec, katerega strokovna stališča so citirali vsi največji svetovni časopisi, med njimi New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, The Guardian in Financial Times. 

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.