Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stop vojni v Ukrajini (foto: Pexels)
Stop vojni v Ukrajini | (foto: Pexels)

Otroci tudi po več mesecev ne govorijo

Svet | 12.07.2023, 12:46 Marjana Debevec

Rusija je drugo noč zapored z brezpilotniki napadla Kijev in njegovo okolico. Po podatkih ukrajinske vojske žrtev ali večje škode niso povzročili. Kako prebivalci doživljajo te napade, smo vprašali Miro Milavec iz tamkajšnje Karitas.

Ukrajinska vojska je ponoči sestrelila 11 od 15 dronov, ki so napadli Kijev in okolico. Mira Milavec nam je povedala, da je glavno mesto kar dobro zaščiteno, druga mesta pa manj. »Že več kot dva meseca je zelo malo mirnih noči. Vsako noč med eno in tretjo uro se oglasijo sirene in idealno je, da gredo ljudje v zaklonišča, saj vidimo, da ni nobene varnosti.«

Življenje preko dneva v Kijevu sicer poteka kolikor toliko normalno. »Ne veš pa, kaj je vse v srcih in mislih ljudi, ki jih srečuješ; kakšne strahote preživljajo. Vemo namreč, da ima vsak ima kakšnega od svojcev v vojni.« Ljudje prihajajo v službo neprespani, v skrbeh, dodaja Milavčeva.

Pred tednom dni je obiskala Harkov, kjer zaradi varnosti še vedno velja policijska ura, ko se zvečer po 22. uri ugasnejo vse luči. »Morate vedeti, da se v Harkovu oglasijo sirene potem, ko že priletijo rakete, ker leži zelo blizu ruskega ozemlja. Tako je tam res njihovo življenje v Božjih rokah

Ukrajina, Harkov, deljenje pomoči
Ukrajina, Harkov, deljenje pomoči © Caritas Spes

Sodelavci in prostovoljci Karitas neutrudno nudijo pomoč ljudem v stiski že od začetka vojne. Posebno skrb posvečajo otrokom, ki so zaradi vojne več mesecev preživeli v zakloniščih in kleteh.

»Vsako soboto v naša dva centra v harkovski regiji pride približno 150 otrok. Tam se res vidi, da imajo otroci probleme. Nekateri po več mesecev ne govorijo. Z ljubeznijo, ki jo prejmejo od naših animatorjev, vidimo velike uspehe,« je za naš radio še povedala Mira Milavec.

Daljšemu pogovoru z njo boste lahko prisluhnili v nedeljo ob devetih zjutraj.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.