Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek s p. Drijem (foto: Vatican News)
Papež Frančišek s p. Drijem | (foto: Vatican News)

Jezus, ti si mi dal slab zgled!

Novice | 15.07.2023, 07:10 Marjana Debevec

Med enaindvajsetimi novimi kardinali, ki bodo javno imenovani na konzistoriju 30. septembra, so trije novi prefekti vatikanskih uradov in sicer za škofe, Vzhodne Cerkve in za nauk vere. Nekatera imena pa so bolj nepričakovana.

Sprava v Sveti deželi

Med novoimenovanimi kardinali je jeruzalemski patriarh nadškof Pierbattista Pizzaballa. Za Vatican News dejal, da je novica zanj nepričakovana, obenem pa ga spodbuja h gradnji dialoga v tem vročem delu sveta.

»Za novico sem izvedel skoraj naključno. Tega sploh nisem pričakoval, torej je bilo zame veliko presenečenje. Imenovanje razumem kot znamenje pozornosti Svetega očeta in rimske Cerkve do materne Cerkve, jeruzalemske Cerkve.

Slednja je poklicana k vesoljnosti, dialogu in srečanju, še posebej pa ima poslanstvo pozivati kristjane in tudi nekristjane k spravi. Imenovanje za kardinala torej razumem kot povabilo, naj gremo naprej po tej poti,« je še dejal jeruzalemski patriarh.

Nadškof Pizzaballa
Nadškof Pizzaballa © Vatican News

96 letni kapucin, ki ves dan spoveduje

Še bolj zanimiv pa je kandidat, ki prihaja iz Argentine. Gre za 96 letnega duhovnika kapucina, ki je že vrsto let spovednik v svetišču pompejske Matere Božje v Buenos Airesu.

P. Luis Dri se ob večerih večkrat ustavi pred tabernakljem in se Jezusu opraviči, ker je dal toliko odvez: »Ti si mi dal slab zgled,« mu pravi v šali.

P. Dri ves dan, od jutra do večera, preživi v spovednici. Njegov zgled sta p. Leopold Mandić in p. Pij, s katerim je leta 1960 živel v istem samostanu.

V nekem pogovoru je dejal: »Življenje me je mnogo naučilo. Ker sem se rodil zelo reven, čutim, da moram imeti za vsakega, ki pride k meni, besedo usmiljenja, pomoči in bližine. Nihče ne sme oditi z mislijo, da ni bil razumljen,« je še dejal ostareli kapucinski pater, ki bo skupaj z ostalimi dvajsetimi kandidati 30. septembra imenovan za kardinala.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...