Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek s p. Drijem (foto: Vatican News)
Papež Frančišek s p. Drijem | (foto: Vatican News)

Jezus, ti si mi dal slab zgled!

Novice | 15.07.2023, 07:10 Marjana Debevec

Med enaindvajsetimi novimi kardinali, ki bodo javno imenovani na konzistoriju 30. septembra, so trije novi prefekti vatikanskih uradov in sicer za škofe, Vzhodne Cerkve in za nauk vere. Nekatera imena pa so bolj nepričakovana.

Sprava v Sveti deželi

Med novoimenovanimi kardinali je jeruzalemski patriarh nadškof Pierbattista Pizzaballa. Za Vatican News dejal, da je novica zanj nepričakovana, obenem pa ga spodbuja h gradnji dialoga v tem vročem delu sveta.

»Za novico sem izvedel skoraj naključno. Tega sploh nisem pričakoval, torej je bilo zame veliko presenečenje. Imenovanje razumem kot znamenje pozornosti Svetega očeta in rimske Cerkve do materne Cerkve, jeruzalemske Cerkve.

Slednja je poklicana k vesoljnosti, dialogu in srečanju, še posebej pa ima poslanstvo pozivati kristjane in tudi nekristjane k spravi. Imenovanje za kardinala torej razumem kot povabilo, naj gremo naprej po tej poti,« je še dejal jeruzalemski patriarh.

Nadškof Pizzaballa
Nadškof Pizzaballa © Vatican News

96 letni kapucin, ki ves dan spoveduje

Še bolj zanimiv pa je kandidat, ki prihaja iz Argentine. Gre za 96 letnega duhovnika kapucina, ki je že vrsto let spovednik v svetišču pompejske Matere Božje v Buenos Airesu.

P. Luis Dri se ob večerih večkrat ustavi pred tabernakljem in se Jezusu opraviči, ker je dal toliko odvez: »Ti si mi dal slab zgled,« mu pravi v šali.

P. Dri ves dan, od jutra do večera, preživi v spovednici. Njegov zgled sta p. Leopold Mandić in p. Pij, s katerim je leta 1960 živel v istem samostanu.

V nekem pogovoru je dejal: »Življenje me je mnogo naučilo. Ker sem se rodil zelo reven, čutim, da moram imeti za vsakega, ki pride k meni, besedo usmiljenja, pomoči in bližine. Nihče ne sme oditi z mislijo, da ni bil razumljen,« je še dejal ostareli kapucinski pater, ki bo skupaj z ostalimi dvajsetimi kandidati 30. septembra imenovan za kardinala.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...