Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Skulptura (foto: Jure Sešek)
Skulptura | (foto: Jure Sešek)

Podrt svetovni rekord v največji skulpturi iz rolic toaletnega papirja

Slovenija | 08.07.2023, 15:28 Alen Salihović

Mladi iz Jarš pri Domžalah so se letos, z namenom ozaveščanja ljudi o pomenu varčevanja in trajnosti, lotili prav posebnega podviga. Z največjo zgrajeno skulpturo iz rolic toaletnega papirja, so podrli Guinessov rekord, so sporočili Mladi iz Jarš. Podvig so končali v času oratorija.


»Želja mladih iz Jarš je bila, da pri ljudeh ozavestimo, kako je vsaka malenkost lahko pomembna za okolje in naš planet. Na primer zgolj za proizvodnjo toaletnega papirja se dnevno poseka 27.000 dreves, papirja pa porabimo toliko, da bi lahko vsake 3 minute ovili Zemljo. Torej, če bi vsak privarčeval samo en listič wc papirja, bi na dan v svetu prihranili toliko toaletnega papirja, da bi z njim napolnili 10 olimpijskih bazenov. Vsak dan. To je zgolj simbolni prikaz, kako nezanemarljivo in pomembno je, da varčujemo na vseh področjih vsakodnevnega življenja,« pravi Timotej Čižek, pobudnik akcije.

Ustvarjalci
Ustvarjalci © Jure Sešek

Mladi so zbrali preko 100.000 rolic, ob gradnji največje skulpture na svetu pa so porabili 87.423 rolic, kar pa še vedno predstavlja samo 1/4 dnevne porabe toaletnega papirja v Sloveniji. Oziroma drugače - tako skulpturo bi lahko samo v Sloveniji zgradili vsakih pet ur. Vsak dan, so zapisali.

Skulptura meri v dolžino 7,73m, širino 4,77m in višino 5,58m in je tako s skupno velikostjo 18,08m podrla Guinessov rekord.

Zadnje leto in pol so mladi zelo aktivno in po celotni Sloveniji zbirali rolice, povezali pa so se tudi s številnimi šolami, organizacijami in zavodi. »Naša največja zmaga je, da so nam na pomoč priskočile številne okoliške osnovne šole, da smo lahko otrokom v praksi pokazali, koliko odpadkov naredimo že samo z praznimi wc rolicami, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Upam, da smo danes spodbudili zavest o količini odpadkov in njihovi ponovni uporabi pri vseh, ki so prišli pogledat skulpturo,« pravi Kristjan Lavrač, vodja zbiranja.

Skulptura bo na ogled v Kulturnem domu Groblje še tri tedne.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...