Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža (foto: Igor Bahovec)
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža | (foto: Igor Bahovec)

Celjski škof Matjaž imenovan za delegata na oktobrski škofovski sinodi

Slovenija | 08.07.2023, 09:52 Alen Salihović

Papež Frančišek je imenoval več kot 450 udeležencev, ki se bodo oktobra udeležili prvega splošnega zasedanja škofovske sinode o sinodalnosti, oziroma, kot čedalje pogosteje poudarjajo njeni razlagalci, »sinode o življenju Cerkve«. Med njimi je tudi več deset redovnikov in redovnic ter laikov z vsega sveta, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Kot dodajajo seznam še ni popoln, saj bodo na seznam članov brez glasovalne pravice dodali še več strokovnjakov in predstavnikov nekatoliških krščanskih skupnosti, ki sicer ne bodo imeli glasovalne pravice.

Seznam članov z glasovalno pravico šteje 363 kardinalov, škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic ter prvič v zgodovini sinode tudi laikov. Zanimiv je podatek, da je na seznamu več kot četrtina članov z glasovalno pravico, ki niso škofje, temveč duhovniki, redovniki ali redovnice, laiki ali laikinje. Med člani s pravico glasovanja je 54 žensk, so sporočili

Med kardinali in škofi je 169 takšnih, ki bodo na sinodi zastopali narodne škofovske konference. Slovenijo bo zastopal celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Tema sinode je »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«, oktobrsko zasedanje pa predstavlja zaključek prvega dela sinodalnega procesa, ki ga je papež Frančišek začel leta 2021, še piše na spletni strani SŠK.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...