Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža (foto: Igor Bahovec)
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža | (foto: Igor Bahovec)

Celjski škof Matjaž imenovan za delegata na oktobrski škofovski sinodi

Slovenija | 08.07.2023, 09:52 Alen Salihović

Papež Frančišek je imenoval več kot 450 udeležencev, ki se bodo oktobra udeležili prvega splošnega zasedanja škofovske sinode o sinodalnosti, oziroma, kot čedalje pogosteje poudarjajo njeni razlagalci, »sinode o življenju Cerkve«. Med njimi je tudi več deset redovnikov in redovnic ter laikov z vsega sveta, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Kot dodajajo seznam še ni popoln, saj bodo na seznam članov brez glasovalne pravice dodali še več strokovnjakov in predstavnikov nekatoliških krščanskih skupnosti, ki sicer ne bodo imeli glasovalne pravice.

Seznam članov z glasovalno pravico šteje 363 kardinalov, škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic ter prvič v zgodovini sinode tudi laikov. Zanimiv je podatek, da je na seznamu več kot četrtina članov z glasovalno pravico, ki niso škofje, temveč duhovniki, redovniki ali redovnice, laiki ali laikinje. Med člani s pravico glasovanja je 54 žensk, so sporočili

Med kardinali in škofi je 169 takšnih, ki bodo na sinodi zastopali narodne škofovske konference. Slovenijo bo zastopal celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Tema sinode je »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«, oktobrsko zasedanje pa predstavlja zaključek prvega dela sinodalnega procesa, ki ga je papež Frančišek začel leta 2021, še piše na spletni strani SŠK.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.