Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Dr. Danijel Bešič Loredan (foto: Nace Hočevar/STA)
Dr. Danijel Bešič Loredan | (foto: Nace Hočevar/STA)

Bešič Loredan odhaja. Janša: Doslej največji prispevek vlade k skrajševanju čakalnih vrst

Slovenija | 07.07.2023, 16:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odhaja. Podpisal se je kot 21. ki je vodil ta resor od leta 1990. Zapustil ga je, kot je zapisal, ker je želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. »Ampak, če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije,« je zapisal Bešič Loredan. Premier Robert Golob, ki mu je predložil odstopno izjavo je dejal, da je bil odstop Bešič Loredana logičen in pričakovan, za ime naslednika pa je še prezgodaj. »Z ministrom Bešičem Loredanom sva ugotovila, da imava različne poglede na to, na kakšen način krepiti javno zdravstveno mrežo,« je povedal Golob. Prvak SDS Janez Janša je na tviterju zapisal: »Doslej največji prispevek te vlade k skrajševanju čakalnih vrst. Bravo poslanska skupina SDS.«

Na Bešič Loredana so že dlje časa leteli očitki, da v zadnjem letu na področju zdravstva ni storil popolnoma nič. Z izjemno številnih obljub smo danes še vedno priča precej razsutemu zdravstvenemu sistemu, čakalne dobe se niso skrajšale, predsednik vlade pa je izvajanje reform na področju zdravstva prevzel kar sam nase. K odstopu so ministra večkrat pozvali tudi v SDS, kjer so proti ministru vložili interpelacijo.

Že drugi, ki je zapustil Goloba

Minister za zdravje v odstopu Danijel Bešič Loredan je že drugi minister vlade Roberta Goloba, ki odhaja s položaja. Pred njim je položaj notranje ministrice 9. decembra lani zapustila Tatjana Bobnar, ki je kot enega izmed razlogov izpostavila tudi politični pritisk na policijo. Golob je nasprotno menil, da pritiskov ni bilo, njen odstop je sprejel zaradi izgube zaupanja.

Odmeval je tudi odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča 29. marca letos, potem ko je Golob izrazil kritiko nad ekipo ministrstva za finance, da načrtovane davčne reforme ni znala ustrezno predstaviti javnosti.

Bešič Loredan je za Radio Slovenija povedal, da se je danes sredi dneva dobil s premierjem Golobom. Sestanek je trajal nekaj minut. Golob je ministru na mizo položil že napisano odstopno izjavo. Minister je dejal, da jo je samo podpisal in odšel.

Izjava Danijela Bešiča Loredana: Ni reforme zdravstva brez reforme države

"Prenova slovenskega zdravstvenega sistema je najbolj pomemben strukturni korak v zadnjih 30 letih naše države. Ampak, če želimo narediti ta nujni korak, ga moramo narediti skupaj. Kot država moramo sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej, ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese. Jaz sem to odločitev že sprejel, sprejel sem jo pred enim letom. Zame napredek države nima alternative. Na prvo mesto sem takrat – kot človek in kot zdravnik, in danes – tudi kot politik, postavil Slovenke in Slovence. To pričakujem tudi od vseh ostalih predstavnikov slovenske vlade, ki morajo slediti interesom državljank in državljanov. Kot minister za zdravje želim izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. Ampak, če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije. Danes sem v prisotnosti predsednika vlade podpisal odstopno izjavo, da odstopam z mesta ministra za zdravje in podpredsednika slovenske vlade. Zahvaljujem se poslankam in poslancem, ki so nas podpirali in z nami konstruktivno sodelovali. Želim si, da tisti, ki ostajajo v bitki za državljane, ohranijo pogum in se še naprej borijo izključno za interese ljudi. Vem, da smo skupaj z ekipo Ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v naši moči in hkrati se zahvaljujem državljankam in državljanom za izkazano zaupanje."

Slovenija
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...