Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Svetniki (foto: Pixabay)
Svetniki | (foto: Pixabay)

Kdo vse je prelil svojo kri za Kristusa v zadnjih 25 letih?

Novice | 08.07.2023, 07:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred jubilejnim letom 2025 ustanovil Komisijo o novih mučencih – pričevalcih vere, ki bo delovala v okviru vatikanskega urada za zadeve svetnikov. Komisija bo sestavila seznam vseh tistih, ki so v zadnjih 25 letih prelili kri za Kristusa in evangelij, delo pa bo nadaljevala tudi v prihodnje.

Komisija bo nadaljevala raziskavo, ki se je začela že ob velikem jubileju 2000, da bo ugotovila priče vere v prvi četrtini tega stoletja in potem nadaljevala v prihodnosti. Po papeževih besedah so mučenci v našem času številnejši kot v prvih stoletjih. Med njimi so škofje, duhovniki, posvečeni možje in žene, laiki in družine.

So tisti, ki se kljub nevarnosti udeležujejo nedeljske svete maše, druge ubijejo zato, ker so priskočili na pomoč najbolj ubogim. Spet drugi so tihe žrtve zgodovinskih pretresov, je zapisal papež in dodal: »Do vseh imamo velik dolg in jih ne smemo pozabiti.«

Vseh sodobnih mučencev so se spomnili že 7. maja 2000 na ekumenskem praznovanju, ki je v Koloseju zbralo predstavnike Cerkva in cerkvenih skupnosti z vsega sveta v ekumenizmu krvi. Na podobni slovesnosti se bodo zbrali tudi ob prihodnjem jubileju.

V svetu, za katerega se včasih zdi, da zlo zmaguje, bo po papeževih besedah sestavljanje tega seznama pomagalo vernikom, da bodo tudi naš čas razumeli v luči velike noči.
Član komisije, ki bo zbirala vsa ta pričevanja, je tudi rektor cerkve sv. Bartolomeja, v kateri je spominska razstava, posvečena tistim, ki so življenje izgubili zaradi svoje vere.

Za Vatican News je don Angelo Romano posebej izpostavil duhovnika Hamela, ki je še posebej aktualen danes, ko Francijo pretresa nasilje. »Bil je človek miru, človek velikega bratstva, ki je podaril župnijsko zemljo za gradnjo islamskega centra, da bi muslimanom na svojem območju omogočil molitev.

Dva mlada skrajneža pa sta ga ubila med obhajanjem liturgije.« Po Romanovih besedah so presunljivi predvsem sadovi tega tragičnega dogodka. Ob njegovem grobu so se zbrali vsi, vključno s številnimi islamskimi verskimi avtoritetami, ki so izrazili svojo resnično bolečino ob smrti tega človeka. Kri mučencev tako skrivnostno premakne nekaj globokega v zgodovini.

Jacques Hamel
Jacques Hamel © Vatican News

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...