Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Otroci na oratoriju (foto: Miha Kopač)
Otroci na oratoriju | (foto: Miha Kopač)

Na Mirenskem gradu vrvež otrok in družin

Novice | 06.07.2023, 08:52 Marjana Debevec Tjaša Uršič

V Centru za družine na Mirenskem Gradu v teh dneh poteka oratorij. Animatorji, starši in otroci spoznavajo življenje svetega Vincencija Pavelskega. Skupaj s svetnikom razmišljajo, kaj je pravo veselje ter odkrivajo, kako graditi dom, kjer bo prostor za vsakogar. Letošnje oratorijsko geslo se zato glasi: Veseli gradimo dom za vse!

Vseh udeležencev na oratoriju je 186. Poleg 25 animatorjev, ki skrbijo za 116 otrok, pri pripravi pomagajo tudi družine in drugi pomočniki. 

Pretekli teden je potekal v znamenju priprav. Animatorji in pomočniki, ki smo bivali na Mirenskem Gradu, smo ob dopoldnevih spoznavali življenje in delo na kmetiji. Sodelovali smo pri različnih opravilih na vrtu in njivi, skrbeli za skupne prostore in pomagali v kuhinji. Ob delu smo spletali in utrjevali prijateljske vezi. S skupnimi močmi smo skrbeli za okolico in bili ob pogledu na opravljeno delo kljub naporom zelo zadovoljni.

Oratorij na Mirenskem gradu
Oratorij na Mirenskem gradu © Miha Kopač

Na popoldanskih pripravah smo ob molitvi in katehezah razmišljali o oratorijskem geslu. Tema je bila kar zahtevna, a kljub temu se nam je zdelo ključno, da se ob vsebini ustavimo in razmišljamo, saj vsi hrepenimo po domu, kjer bi bil prostor za vsakogar.

Na pripravah so sodelovale tudi družine. Mame so pripravljale materiale za kateheze, očetje pa so postavljali kuliso za oratorijsko igrico in skrbeli za druga tehnična opravila. Skupno delo, pogovori, petje, igra ... so pomagali, da smo vsi postajali vse bolj usklajena in povezana velika družina.

Oratorij na Mirenskem gradu
Oratorij na Mirenskem gradu © Miha Kopač

V teh dneh je hribček s cerkvijo poln otroškega veselja in rajanja. Želimo si, da bi nas vse dni spremljal in razveseljeval Vincencijev zgled navdušenega in veselega življenja za druge.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...