Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Otroci na oratoriju (foto: Miha Kopač)
Otroci na oratoriju | (foto: Miha Kopač)

Na Mirenskem gradu vrvež otrok in družin

Novice | 06.07.2023, 08:52 Marjana Debevec Tjaša Uršič

V Centru za družine na Mirenskem Gradu v teh dneh poteka oratorij. Animatorji, starši in otroci spoznavajo življenje svetega Vincencija Pavelskega. Skupaj s svetnikom razmišljajo, kaj je pravo veselje ter odkrivajo, kako graditi dom, kjer bo prostor za vsakogar. Letošnje oratorijsko geslo se zato glasi: Veseli gradimo dom za vse!

Vseh udeležencev na oratoriju je 186. Poleg 25 animatorjev, ki skrbijo za 116 otrok, pri pripravi pomagajo tudi družine in drugi pomočniki. 

Pretekli teden je potekal v znamenju priprav. Animatorji in pomočniki, ki smo bivali na Mirenskem Gradu, smo ob dopoldnevih spoznavali življenje in delo na kmetiji. Sodelovali smo pri različnih opravilih na vrtu in njivi, skrbeli za skupne prostore in pomagali v kuhinji. Ob delu smo spletali in utrjevali prijateljske vezi. S skupnimi močmi smo skrbeli za okolico in bili ob pogledu na opravljeno delo kljub naporom zelo zadovoljni.

Oratorij na Mirenskem gradu
Oratorij na Mirenskem gradu © Miha Kopač

Na popoldanskih pripravah smo ob molitvi in katehezah razmišljali o oratorijskem geslu. Tema je bila kar zahtevna, a kljub temu se nam je zdelo ključno, da se ob vsebini ustavimo in razmišljamo, saj vsi hrepenimo po domu, kjer bi bil prostor za vsakogar.

Na pripravah so sodelovale tudi družine. Mame so pripravljale materiale za kateheze, očetje pa so postavljali kuliso za oratorijsko igrico in skrbeli za druga tehnična opravila. Skupno delo, pogovori, petje, igra ... so pomagali, da smo vsi postajali vse bolj usklajena in povezana velika družina.

Oratorij na Mirenskem gradu
Oratorij na Mirenskem gradu © Miha Kopač

V teh dneh je hribček s cerkvijo poln otroškega veselja in rajanja. Želimo si, da bi nas vse dni spremljal in razveseljeval Vincencijev zgled navdušenega in veselega življenja za druge.

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...