Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Ne spreglejmo tudi drugih vojn

Papež in Sveti sedež | 02.07.2023, 16:14 Rok Mihevc

O tem kdo je prerok, je danes v nagovoru pred opoldansko molitvijo z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra, razmišljal papež Frančišek.

Živo znamenje, ki drugim kaže Boga

So nekateri, ki si ga predstavljajo kot neke vrste čarovnika, ki napoveduje prihodnost, drugi ga opisujejo samo kot osebnost preteklosti, ki je obstajal pred Kristusom, da bi napovedal njegov prihod, je dejal sveti oče ter nadaljeval ...

"Prerok, bratje in sestre, je vsakdo izmed nas, saj smo s krstom vsi prijeli dar in poslanstvo preroštva. Prerok je torej tisti, ki v moči krsta pomaga drugim pod delovanjem Svetega Duha razbirati sedanjost. To je zelo pomembno, da razbiramo sedanjost, ne kot kroniko, ampak da jo beremo kot razsvetljeno z delovanjem Svetega Duha. Z drugimi besedami, je torej tisti, ki drugim kaže Jezusa, pričuje o njem, ki pomaga glede na njegove načrte živeti sedanjost in graditi prihodnost. Vsi smo torej preroki, Jezusovi pričevalci, »da bi moč evangelija zasvetila v vsakdanjem družinskem in družbenem življenju«.

Prerok je živo znamenje, ki drugim kaže Boga. Prerok je odsev Kristusove luči na poti bratov. Zato se lahko vprašamo: Jaz, ki sem bil izbran za preroka pri krstu, govorim in predvsem živim kot Jezusova priča? Prinašam vsaj nekaj njegove luči v življenje nekoga? To preverjam? Se vprašam, kako je z mojim pričevanjem, z mojim preroštvom?"

© Vatican Media

Ne naveličajmo se moliti za mir

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče povabil, naj se ne naveličajmo moliti za mir, še zlasti za ukrajinsko ljudstvo, ki je tako zelo preizkušeno. "Ne spreglejmo pa tudi drugih vojn, žal pogosto pozabljenih, ter številnih sporov in spopadov, ki okrvavljajo marsikateri kraj na zemlji. Zanimajmo se za dogajanje, pomagajmo trpečim in molimo, kajti molitev je krotka sila, ki varuje in vzdržuje svet," je spodbudil papež Frančišek.

Papež in Sveti sedež
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...