Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Morje pred hotelom (foto: ARO)
Morje pred hotelom | (foto: ARO)

Slikovita Boka Kotorska

Slovenija | 24.06.2023, 08:25 Jure Sešek

Ko so nas v sredo avtobusi, utrujeni od ovinkov in navdušeni nad lepimi razgledi, pripeljali v Igalo, so se podali na parkirišče in si mislili: “Fantje, odmor!” In res, počivali so do petka, ko so morali razigrane počitnikarje peljati v Kotor. Polni pričakovanj smo čakali na lepo razgledno vožnjo in na nova doživetja. Ujeli smo jih!

Dober zajtrk nam je dal moči, natančna navodila pa so poskrbela za točen odhod. Ob devetih so izvrstni šoferji Tadej, Dušan, Jani in Pavle "potegnili" izpred hotela in prikazali so se lepi razgledi na Herceg Novi, razgibano obalo na eni strani in mogočno gorsko zaledje na drugi. Slišali smo lepe zgodbe o sv. Leopoldu Mandiću, ki bo našim počitnicam gotovo vtisnil poseben pečat. Mnogi so povezani s svetnikom, ki je bil rojen v tem kraju, zaupajo priprošnjiku in se bodo v naslednjih dneh gotovo podali po stopnicah do cerkve, ki mu je posvečena. Herceg Novi je mesto stopnic, kar pa glede na strme gore, ki obdajajo ta del Jadrana, ni prav nič čudnega.

V Igalu, kjer počitnikujemo, je imel svojo hišo tudi pisatelj Ivo Andrić in pravijo, da je Nobelov nagrajenec v enem izmed svojih romanov zapisal, da na svetu ni "nit ljepšeg mesta, nit gorih ljudi." Kraji so res lepi, ljudje pa, kaže, so se spremenili. Na bolje. Povsod se namreč srečujemo s prijaznimi domačini, ustrežljivimi nasmehi in besedami, ki izražajo resnično dobrodošlico. Radijske počitnice so tretjič na obali Črne gore in znova spoznavamo, da nam je tako ljuba zaradi morja, narave, predvsem pa prijaznih ljudi.

Vse najboljše Slovenija!
Vse najboljše Slovenija! © ARO

Po slikovitem zalivu Boke Kotorske, ki je največji zaliv v Jadranskem morju, smo dospeli do mesteca, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Kotor je slikovito mestece, ki, zaradi mnogih skupin turistov v poletnih mesecih poka po šivih. Lokalni vodnik, ki smo ga gostili tudi v pogovoru za naš radio, nam je povedal, da bo mesto za obzidjem letos obiskalo kar 460 ogromnih križark in več kot milijon ljudi, ki jih te velike ladje pripeljejo v lep zaliv.

Sveta maša nas je povezala v katedrali sv. Trifona, v homiliji pa smo bili nagovorjeni o pomembnosti zaupanja v Božjo Mater, o moči skupnosti, molitve in vere. Nagovorila nas je bogata zgodovina cerkve iz dvanajstega stoletja, ki še danes predstavlja eno večjih znamenitosti Kotorja. V senci njenih zvonikov je po sveti maši zadonela slovenska pesem, trg, poimenovan po istem svetniku smo preplavili počitnikarji v belih, enakih majicah. Petek je bil namreč tudi "dan počitniških majic".

Vročina dneva nas je vodila po obiskanih ulicah mesteca, iskali smo osvežitev, senco, hladen požirek. Turistično razvito mesto ima vsega omenjenega v izobilju. Od bogate zgodovine smo se odpravili do bogatih lastnikov in razkošnih jaht, nastanitev in marine Porto Montenegro. Pred desetletjem in pol je bogati Kanadčan v mestu Tivat zgradil razkošno marino in v ta del črnogorske obale vložil milijardo evrov. Zdaj se tam bohoti 450 privezov za jahte, dolge od 12 do 250 metrov. Pravijo, da je za nekatere priveze potrebno odšteti tudi tristo tisoč evrov na leto ... Svet neomejenega bogastva se v tem delu države srečuje s tistimi, ki jih skrbi osnovno preživetje. Življenje ima najmanj dve plati.

Različne podobe sveta in življenja, smo spoznavami tudi v petkovem večeru, ko smo pripravili in izpeljali počitniško izvedbo našega "kviza" Moja generacija. Veseli smo, da so naši večeri tako lepo sprejeti in obiskani, ter, da so počitnikarji pripravljeni tudi sodelovati. Tekmovali sta moštvi dam in gospodov, končali pa smo z edinim pravičnim izidom. Bilo je neodločeno, vsi so bili zmagovalci.

 

Lep dan je bil to. Dan, ko smo pokramljali tudi z gospo Majdo Drev iz Lokovice pri Šoštanju. S soprogom Sandijem sta prvič na naših počitnicah, pa čeprav sta dolgo poslušala, da je pot z Radiem Ognjišče, gotovo prava za njiju. Mama, ki je dočakala 95 let, ju je vedno vzpodbujala: "Pojdita na Radijske počitnice, poslušam javljanja in oddaje in vem, da bi bile nadvse primerne za vaju!" Gospa Majda pravi: "Imela je prav, dobro naju je poznala. Res uživava in vem, da naju gleda tudi pokojna mama." Zakonca, ki smo ju gostili tudi v rubriki "Zgodbe počitnikarjev" s potjo praznujeta tudi štirideset let skupnega življenja. Vse dobro jima želimo, vsem vam pa mahamo v pozdrav in kličemo: prihodnje leto pa le glejte, da boste z nami!

 

Majda in Sandi Drev
Majda in Sandi Drev © ARO

Slovenija, Radijske počitnice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...