Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mirno morje (foto: ARO)
Mirno morje | (foto: ARO)

Morje v svojih globinah skriva marsikaj. Človek tudi.

Slovenija | 23.06.2023, 08:44 Izidor Šček

Drugi dan radijskih počitnic v Igalu je bil pravo nasprotje vožnje polnega uvodnega dne. Ko smo zvečer legli v posteljo in končno pošteno pretegnili noge in ostale okončine ter malce potarnali nad bolečinami v križu, smo se že zavedali, da so pred nami končno dnevi “svetopisemskih debelih krav”.

Zbrani pri sveti maši
Zbrani pri sveti maši © ARO

Jutro je postreglo z morsko pravljico. Svežina morskega zraka, jasno nebo, galebi v nizkem letu, prebujajoče se trgovinice na ulici ob morju in zajtrk med vse bolj domačimi obrazi. Kaj bi lahko bilo še lepše? 

Sveta maša je bila darovana v hotelski dvorani, tik ob morju. Zadonela je ubrana slovenska pesem in v morskem zraku je zadišalo po prazniku. Lepo nam bo tukaj, v tej drugi realnosti, ki nas je iztrgala iz objema domačih skrbi. Pred nami je teden odkrivanja lepot črnogorske obale, predvsem pa spoznavanja novih prijateljev, deljenja in sprejemanja življenjskih modrosti ter številnih vrtičkarskih nasvetov, v marsikateri pogovor pa bodo vstopili tudi vnuki, ko bodo obrazi ponosnih dedkov in babic še posebej zažareli. 

Mojca in njen oče
Mojca in njen oče © ARO

Rojstni dnevi so vedno svojevrstno doživetje. Letošnji se bo gotovo globoko vtisnil v spomin Mojci, “lučki” iz Mengša, ki smo jo radijci presenetili z voščilom in pesmijo, ona pa nas s svojimi piškoti in toplino. S svojim očetom je prvič na radijskih počitnicah. Janez Vrhovnik nam je zaupal njuno zgodbo, ki nas je prestavila v drug svet, ki ga pogosto kar spregledamo. V svet drugačnosti, ki pa je poln topline in ljubezni ter čudežev, ki jih ta ljubezen dela.

Slovenija, Radijske počitnice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...