Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mirno morje (foto: ARO)
Mirno morje | (foto: ARO)

Morje v svojih globinah skriva marsikaj. Človek tudi.

Slovenija | 23.06.2023, 08:44 Izidor Šček

Drugi dan radijskih počitnic v Igalu je bil pravo nasprotje vožnje polnega uvodnega dne. Ko smo zvečer legli v posteljo in končno pošteno pretegnili noge in ostale okončine ter malce potarnali nad bolečinami v križu, smo se že zavedali, da so pred nami končno dnevi “svetopisemskih debelih krav”.

Zbrani pri sveti maši
Zbrani pri sveti maši © ARO

Jutro je postreglo z morsko pravljico. Svežina morskega zraka, jasno nebo, galebi v nizkem letu, prebujajoče se trgovinice na ulici ob morju in zajtrk med vse bolj domačimi obrazi. Kaj bi lahko bilo še lepše? 

Sveta maša je bila darovana v hotelski dvorani, tik ob morju. Zadonela je ubrana slovenska pesem in v morskem zraku je zadišalo po prazniku. Lepo nam bo tukaj, v tej drugi realnosti, ki nas je iztrgala iz objema domačih skrbi. Pred nami je teden odkrivanja lepot črnogorske obale, predvsem pa spoznavanja novih prijateljev, deljenja in sprejemanja življenjskih modrosti ter številnih vrtičkarskih nasvetov, v marsikateri pogovor pa bodo vstopili tudi vnuki, ko bodo obrazi ponosnih dedkov in babic še posebej zažareli. 

Mojca in njen oče
Mojca in njen oče © ARO

Rojstni dnevi so vedno svojevrstno doživetje. Letošnji se bo gotovo globoko vtisnil v spomin Mojci, “lučki” iz Mengša, ki smo jo radijci presenetili z voščilom in pesmijo, ona pa nas s svojimi piškoti in toplino. S svojim očetom je prvič na radijskih počitnicah. Janez Vrhovnik nam je zaupal njuno zgodbo, ki nas je prestavila v drug svet, ki ga pogosto kar spregledamo. V svet drugačnosti, ki pa je poln topline in ljubezni ter čudežev, ki jih ta ljubezen dela.

Slovenija, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.