Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mejni prehod BiH in Črna Gora (foto: ARO)
Mejni prehod BiH in Črna Gora | (foto: ARO)

Kaj imajo skupnega jajce, most in morje?

Radijske počitnice | 22.06.2023, 12:33 Alen Salihović

Pa so se začele. 21. počitnice Radia Ognjišče v organizaciji turistične agencije Kompas. Čeprav dolgo in za marsikoga nekoliko naporno potovanje, je ob dobro družbi minilo prej, kot bi si mislil. Avtobus številka štiri je skupaj s potniki iz avtobusov ena, dva in tri na god sv. Alojzija Gonzage nekaj minut pred 19. uro prispel v črnogorsko letovišče Igalo.

200 počitnikarjev, ki smo pot začeli v različnih delih naše domovine smo se v jutranjih urah najprej ustavili v mestu Jajce v Bosni in Hercegovina, kjer smo v hladu slapov užili nekaj dodatne energije za pot naprej. Nato smo ob reki Vrbas občudovali lepoto narave vse do Mostarja.

Tamkajšnja osrednja cerkev z zvonikom, ki mu ni para, je bila priložnost za naše prvo skupno druženje in začetek ustvarjanja novega mostu prijateljstva. Slednjega se je močno zavedal tudi nadškof Alojz Uran, ki je pogosto potoval z nami in bi prav na ta dan obhajal svoj god. Posebej smo se ga spomnili pri sveti maši. »Tudi danes po tej daritvi nam Sveti Duh svetuje, da zgradimo kakšen most,« smo bili povabljeni med daritvijo svete maše, med katero je direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak izrazil upanje, da nam bo v prihodnjem tednu lepo. Da naj se prijetno prepletata duhovnost in počitek, veselje in zbranost, da naj naj bodo prihodnji dnevi priložnost za gradnjo mostu s prijatelji.

Tako je odgovor več kot na dlani, da imajo Jajce (jajce), Mostar (most) in morje oziroma Igalo v Črni Gori skupno druženje in povezovanje prijateljev Radia Ognjišče.

Morje pred hotelom
Morje pred hotelom © ARO


Na slednje je v prvi počitniški razglednici, ki ji je bilo mogoče prisluhniti v radijskem programu opozorila tudi gospa Kristina Razingar iz Planine pod Golico. Pri nekaj več kot 80. letih se je prvič z nami odpravila na počitnice. Čeprav je sprva sklepala, da bo zgolj osamela bilka med počitnikarji pa je kar hitro ugotovila, da temu ne bo tako. Z iskricami v očeh je povedala, da so se je dotaknili slapovi v Jajcu, skupna sveta maša v Mostarju, predvsem pa iskrenost prijateljev na avtobusu. Nikogar ni poznala a je že prvi dan spletla vezi prijateljstva. »To, da nas čaka lepota in Jezusov sij se splača živeti bolj pošteno in skromno. Danes sem doživela en čudežen dan,« je povedala.

Gospa Kristina Razingar
Gospa Kristina Razingar © ARO

In želimo si, da bodo tudi prihodnji dnevi takšni.



Radijske počitnice, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.