Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stanko Polzer in Venec slovenskih (foto: ARO)
Stanko Polzer in Venec slovenskih | (foto: ARO)

Venec slovenskih – pesmarica, ki jo imamo vedno s seboj

Slovenci po svetu | 25.06.2023, 18:00 Matjaž Merljak

Iz zamejstva prihaja prva smart oziroma pametna pesmarica, ki je dosegljiva v vsakem trenutku, na vseh kotičkih sveta in je zagotovo zelo dobrodošla za vse, ki živimo v Sloveniji, pa tudi za rojake v sosednjih državah oziroma v zamejstvu, kjer koli v Evropi in tudi za rojake v izseljenstvu, saj je nenazadnje na voljo v slovenskem, nemškem in tudi angleškem jeziku.

Venec slovenskih je luč sveta ugledal na letošnjem pevskem srečanju Koroška poje, od ideje do izvedbe sta potekli dve leti. Idejni vodja je zborovodja mešanega pevskega zbora Danica iz Šentprimoža v Podjuni na avstrijskem Koroškem in profesor glasbe na Slovenski gimnaziji v Celovcu Stanko Polzer.

Vodila ga je misel, kako narodne pesmi približati mladim, ki bi jih radi peli, ampak jih deloma ne znajo več, pa tudi različnim družbam …in da bi bilo to dostopno tudi na mobilnikih, ki jih vsi stalno uporabljamo.

Venec slovenskih je na voljo kot aplikacija za mobilne telefone in tablične računalnike ter kot spletna stran v okviru projekta Sloveščino (do)živeti na spletni strani, ki jo pripravljata Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza.

V tej spletni pesmarici je približno 500 pesmi različnih kategorij: domovinske, duhovne, ljubezenske, otroške, praznične, napitnice, šaljivke …

Meni spletne pesmarice
Meni spletne pesmarice © ARO

Za vsako pesem so na voljo besedilo in note oziroma spremljava (oboje je tudi v recitirani oz. zvočni obliki). Lahko iščemo po naslovu, po posameznih besedah ... Lahko si ustvarimo svojo pesmarico, lahko si pesmi shranimo v telefon in jih potem lahko odpiramo tudi tam, kjer morda ni dostopa do interneta ... Ustvarjalci bodo pesmarico jeseni še nadgradili.

Slovenci po svetu
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...

O avtorju