Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Svetovni dan mladih 2023 (foto: https://www.lisboa2023.org/)
Svetovni dan mladih 2023 | (foto: https://www.lisboa2023.org/)

Papež komaj čaka Portugalsko

Papež in Sveti sedež | 01.07.2023, 13:13 Marjana Debevec

Čez točno mesec dni se bo na Portugalskem začelo Svetovno srečanje mladih. Gre za mednarodni dogodek mladih kristjanov z vsega sveta, ki ga je začel sv. Papež Janez Pavel II. Tokratnega se bo kljub šibkemu zdravju udeležil papež Frančišek.

»Zdravnik mi je dal dovoljenje, da pridem k vam in že komaj čakam, da odpotujem,« je papež zatrdil v video sporočilu mladim, s katerimi se bo srečal v Lizboni.

»Mladi naprej! Ne poslušajte tistih, ki življenje skrčijo na ideje. Ubogi. Izgubili so veselje do življenja in do srečanja. Molite zanje,« je v video sporočilu mladim, ki se odpravljajo v Lizbono in tistim, ki bodo dogodek spremljali po spletu, dejal Frančišek.

Jezik razuma, srca in rok

Povabil jih je, naj v življenju uporabljajo tri jezike: jezik srca, razuma in rok. »Jezik razuma, da boste jasno razmislili o tem, kar čutite in delate. Jezik srca, da boste dobro, globoko začutili, kar mislite in delate. In jezik rok, da boste uresničili to, kar čutite in mislite.«

Papež Frančišek je za glavno misel srečanja v Lizboni, ki se ga bo udeležilo tudi več sto mladih iz Slovenije, izbral stavek iz Lukovega evangelija »Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila.«

Marija iz Nazareta nas uči, kako reči Bogu "da". Bila je osrednji lik zadnjega Svetovnega dneva mladih in bo to ponovno tudi v Lizboni, so zapisali na Katoliški mladini.

Obišči svoj stare starše!

Mlade pa je sveti oče nagovoril tudi v svoji poslanici za svetovni dan starejših in starih staršev, ki ga bomo obhajali 23. julija. Povabil jih je, naj pred odhodom v Lizbono obiščejo svoje stare starše.

Med svojim obiskom na Portugalskem bo Frančišek poromal tudi v Fatimo. Spomnimo, da je ravno pred nekaj dnevi potrdil dekret, s katerim so priznane junaške kreposti zadnje fatimske vidkinje s. Lucije, ki je zdaj imenovana častitljiva Božja služabnica.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.