Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Moskva, Rusija (foto: pexels)
Moskva, Rusija | (foto: pexels)

Kakšen je izplen obiska kardinala Zuppija v Moskvi?

Svet | 30.06.2023, 15:52 Alen Salihović Vatican News

Kardinal Matteo Maria Zuppi, bolonjski nadškof in predsednik Italijanske škofovske konference, je kot papežev odposlanec sklenil obisk v Moskvi. Srečal se je s svetovalcem ruskega predsednika Putina, s katoliško skupnostjo v Moskvi, posebej pomenljivi pa sta bili srečanji s patriarhom Kirilom in komisarko za pravice otrok, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Kot so zapisali na tiskovnem uradu Svetega sedeža, je bil glavni cilj srečanj, ki so potekala 28. in 29. junija 2023, »spodbuditi dejanja človečnosti, ki lahko pripomorejo k reševanju trenutnih tragičnih razmer in iskanju načinov za dosego pravičnega miru«.

Papežev odposlanec se je na sedežu patriarhata srečal s patriarhom Moskve in vse Rusije Kirilom. Šlo je za prvo srečanje patriarha Kirila z neposrednim papeževim predstavnikom od začetka vojne v Ukrajini. Med pogovori sta izpostavila, da je pomembno, da se »vse sile sveta združijo, da bi preprečile velik oborožen spopad«. Po poročanju ruskih agencij je patriarh Kiril dejal, da je »zadovoljen«, da je kardinal Zuppi prišel v Moskvo v »spremstvu bratov«, ki jih tudi sam dobro pozna. Ob tem je dodal, da ceni, da ga je papež Frančišek poslal v Moskvo. »Vodite eno največjih škofij v Italiji in ste znan nadškof, ki opravlja pomembno služenje za svoje ljudi,« je dejal patriarh. Kot so zapisali lokalni časopisi, je kardinal patriarha povabil na obisk v Bologno.

Kot je v pogovoru za Vatican News dejal moskovski nadškof Paolo Pezzi, lahko upamo, da bomo kmalu po koncu obiska kardinala Zuppija v Moskvi lahko videli »konkretna dejanja kot je nova izmenjava zapornikov ali pobude za pomoč številnim beguncem in razseljenim osebam,« ki morajo zaradi vojne zapustiti svoje domove.

Več: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju