Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Moskva, Rusija (foto: pexels)
Moskva, Rusija | (foto: pexels)

Kakšen je izplen obiska kardinala Zuppija v Moskvi?

Svet | 30.06.2023, 15:52 Alen Salihović Vatican News

Kardinal Matteo Maria Zuppi, bolonjski nadškof in predsednik Italijanske škofovske konference, je kot papežev odposlanec sklenil obisk v Moskvi. Srečal se je s svetovalcem ruskega predsednika Putina, s katoliško skupnostjo v Moskvi, posebej pomenljivi pa sta bili srečanji s patriarhom Kirilom in komisarko za pravice otrok, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Kot so zapisali na tiskovnem uradu Svetega sedeža, je bil glavni cilj srečanj, ki so potekala 28. in 29. junija 2023, »spodbuditi dejanja človečnosti, ki lahko pripomorejo k reševanju trenutnih tragičnih razmer in iskanju načinov za dosego pravičnega miru«.

Papežev odposlanec se je na sedežu patriarhata srečal s patriarhom Moskve in vse Rusije Kirilom. Šlo je za prvo srečanje patriarha Kirila z neposrednim papeževim predstavnikom od začetka vojne v Ukrajini. Med pogovori sta izpostavila, da je pomembno, da se »vse sile sveta združijo, da bi preprečile velik oborožen spopad«. Po poročanju ruskih agencij je patriarh Kiril dejal, da je »zadovoljen«, da je kardinal Zuppi prišel v Moskvo v »spremstvu bratov«, ki jih tudi sam dobro pozna. Ob tem je dodal, da ceni, da ga je papež Frančišek poslal v Moskvo. »Vodite eno največjih škofij v Italiji in ste znan nadškof, ki opravlja pomembno služenje za svoje ljudi,« je dejal patriarh. Kot so zapisali lokalni časopisi, je kardinal patriarha povabil na obisk v Bologno.

Kot je v pogovoru za Vatican News dejal moskovski nadškof Paolo Pezzi, lahko upamo, da bomo kmalu po koncu obiska kardinala Zuppija v Moskvi lahko videli »konkretna dejanja kot je nova izmenjava zapornikov ali pobude za pomoč številnim beguncem in razseljenim osebam,« ki morajo zaradi vojne zapustiti svoje domove.

Več: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju