Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Moskva, Rusija (foto: pexels)
Moskva, Rusija | (foto: pexels)

Kakšen je izplen obiska kardinala Zuppija v Moskvi?

Svet | 30.06.2023, 15:52 Alen Salihović Vatican News

Kardinal Matteo Maria Zuppi, bolonjski nadškof in predsednik Italijanske škofovske konference, je kot papežev odposlanec sklenil obisk v Moskvi. Srečal se je s svetovalcem ruskega predsednika Putina, s katoliško skupnostjo v Moskvi, posebej pomenljivi pa sta bili srečanji s patriarhom Kirilom in komisarko za pravice otrok, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Kot so zapisali na tiskovnem uradu Svetega sedeža, je bil glavni cilj srečanj, ki so potekala 28. in 29. junija 2023, »spodbuditi dejanja človečnosti, ki lahko pripomorejo k reševanju trenutnih tragičnih razmer in iskanju načinov za dosego pravičnega miru«.

Papežev odposlanec se je na sedežu patriarhata srečal s patriarhom Moskve in vse Rusije Kirilom. Šlo je za prvo srečanje patriarha Kirila z neposrednim papeževim predstavnikom od začetka vojne v Ukrajini. Med pogovori sta izpostavila, da je pomembno, da se »vse sile sveta združijo, da bi preprečile velik oborožen spopad«. Po poročanju ruskih agencij je patriarh Kiril dejal, da je »zadovoljen«, da je kardinal Zuppi prišel v Moskvo v »spremstvu bratov«, ki jih tudi sam dobro pozna. Ob tem je dodal, da ceni, da ga je papež Frančišek poslal v Moskvo. »Vodite eno največjih škofij v Italiji in ste znan nadškof, ki opravlja pomembno služenje za svoje ljudi,« je dejal patriarh. Kot so zapisali lokalni časopisi, je kardinal patriarha povabil na obisk v Bologno.

Kot je v pogovoru za Vatican News dejal moskovski nadškof Paolo Pezzi, lahko upamo, da bomo kmalu po koncu obiska kardinala Zuppija v Moskvi lahko videli »konkretna dejanja kot je nova izmenjava zapornikov ali pobude za pomoč številnim beguncem in razseljenim osebam,« ki morajo zaradi vojne zapustiti svoje domove.

Več: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...