Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Škofje s predsednico države  (foto: Tiskovni urad SŠK)
Škofje s predsednico države | (foto: Tiskovni urad SŠK)

Škof Saje in Pirc Musar tudi o pokopu žrtev komunističnega nasilja iz Macesnove gorice

Slovenija | 30.06.2023, 15:37 Alen Salihović

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj skupaj s slovenskimi škofi gostil predsednico države Natašo Pirc Musar. Govorili so o nedavnem medverskem srečanju v Kopru, o prizadevanjih za narodno spravo in o morebitnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji.

Predsednica države je s škofi govorila o medverskem srečanju Forum za dialog in mir na Balkanu, ki je nedavno potekal v Kopru; na njem je sodelovala tudi sama. Po besedah Nataše Pirc Musar so bili veseli pozitivnih sporočil medverskega srečanja in zavezanosti miru, ki je skupna vsem ljudem in veram. Škofje so se predsednici zahvalili za njeno pripravljenost na sodelovanje pri izvedbi tega projekta, ter dejali, da je njena dejavna udeležba dogodku dala posebno težo.

Škof Saje upa, da bo državno vodstvo tudi v prihodnje podpiralo trud Cerkve na področju graditve družbenega sožitja ter omogočalo uresničevanje verske svobode tako javno kot zasebno. V nadaljevanju so spregovorili še o prizadevanjih za spravo v našem narodu. Pri tem procesu imajo vsi: Cerkev, druge verske skupnosti, pa tudi država, pomembno vlogo. Sem sodi tudi iskanje možnosti za dostojen pokop nasilno pobitih pri Macesnovi Gorici. Govorili so še o možnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji, ki so mu naklonjeni tako predsednica kot škofje.

Slovenija, Škofovska konferenca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...