Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofje s predsednico države  (foto: Tiskovni urad SŠK)
Škofje s predsednico države | (foto: Tiskovni urad SŠK)

Škof Saje in Pirc Musar tudi o pokopu žrtev komunističnega nasilja iz Macesnove gorice

Slovenija | 30.06.2023, 15:37 Alen Salihović

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj skupaj s slovenskimi škofi gostil predsednico države Natašo Pirc Musar. Govorili so o nedavnem medverskem srečanju v Kopru, o prizadevanjih za narodno spravo in o morebitnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji.

Predsednica države je s škofi govorila o medverskem srečanju Forum za dialog in mir na Balkanu, ki je nedavno potekal v Kopru; na njem je sodelovala tudi sama. Po besedah Nataše Pirc Musar so bili veseli pozitivnih sporočil medverskega srečanja in zavezanosti miru, ki je skupna vsem ljudem in veram. Škofje so se predsednici zahvalili za njeno pripravljenost na sodelovanje pri izvedbi tega projekta, ter dejali, da je njena dejavna udeležba dogodku dala posebno težo.

Škof Saje upa, da bo državno vodstvo tudi v prihodnje podpiralo trud Cerkve na področju graditve družbenega sožitja ter omogočalo uresničevanje verske svobode tako javno kot zasebno. V nadaljevanju so spregovorili še o prizadevanjih za spravo v našem narodu. Pri tem procesu imajo vsi: Cerkev, druge verske skupnosti, pa tudi država, pomembno vlogo. Sem sodi tudi iskanje možnosti za dostojen pokop nasilno pobitih pri Macesnovi Gorici. Govorili so še o možnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji, ki so mu naklonjeni tako predsednica kot škofje.

Slovenija, Škofovska konferenca
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...