Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Mladi, ko so lani po celonočnem romanju prispeli na Brezje (foto: Katoli�ka mladina)
Mladi, ko so lani po celonočnem romanju prispeli na Brezje | (foto: Katoli�ka mladina)

Tam je Mati, ki te spremlja

Novice | 23.06.2023, 10:23 Marjana Debevec

V osrednje romarsko središče na Brezje se bodo nocoj peš odpravili mladi, jutri pa se bodo pod okriljem Marije Pomagaj zbrali bolniki, invalidi in ostareli.

Jutri bo na Brezjah že 55. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih. Pred sveto mašo, ki bo jo bo ob 10. uri daroval škof Andrej Saje, bo skupna molitev rožnega venca in priložnost za spoved. Duhovniki bodo med mašo bolnikom na njihovo željo podelili tudi zakrament bolniškega maziljenja.

Bolniki in ostareli na Brezjah
Bolniki in ostareli na Brezjah © Katoliška Cerkev

Začetnik romanj je bil ustanovitelj Radia in revije Ognjišče oče Franc Bole, ki je bil prepričan, da je najboljši način vzgoje mladih z delovanjem. Zato mladi prostovoljci vsako leto podajajo roko več tisoč ostarelim in bolnim na Brezjah.

Jubilejno 50. romanje bolnih, invalidov in ostarelih na Brezje
Jubilejno 50. romanje bolnih, invalidov in ostarelih na Brezje © Katoliška Cerkev

Pred leti se je pri organizaciji pridružila tudi Slovenska Karitas. Romanje je tako iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov. Kaj ji to romanje pomeni, je za naš radio povedala dolgoletna humanitarna delavka iz koprske Karitas Jožica Ličen.

»Jaz temu romanju pravim festival ostarelih, bolnih in invalidov. Tam je toliko bolnikov, invalidov, različnih ljudi z raznimi preizkušnjami in to je toliko veselih ljudi. Misliš, da postaneš vesel, ko greš k Mariji pomagaj, ker čutiš, da je tam Mati, ki te spremlja.«

Romarsko sveto mašo bomo neposredno prenašali preko valov Radia Ognjišče.

Mladi na romanju na Brezje
Mladi na romanju na Brezje © Rok Luznik

Že nocoj pa se bodo peš na Brezje odpravili mladi iz različnih koncev Slovenije. »Namen romanja je v zahvalo Mariji za preteklo študijsko leto. Zato je romanje namenjeno za vse dijake, študente in mlade v poklicih. Romanje se začne izpred Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu ob devetih zvečer, nato pa romamo vso noč in približno ob pol sedmih pridemo na Brezje.

Ob sedmih skupaj obhajamo sveto mašo, nato pa nas avtobusi odpeljejo nazaj v Kranj ali v Ljubljano,« je za naš radio povedala Tinkara Jerkič iz Katoliške mladine. Mlade in ostarele lahko na njihovem romanju podpiramo tudi z molitvijo.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...