Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sestra Lucija s svetim papežem Janezom Pavlom II. v Fatimi leta 2000 (foto: Wikipedia)
Sestra Lucija s svetim papežem Janezom Pavlom II. v Fatimi leta 2000 | (foto: Wikipedia)

Sestra Lucija postala častitljiva Božja služabnica

Novice | 23.06.2023, 08:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek je potrdil dekret, s katerim so priznane junaške kreposti zadnje fatimske pastirice sestre Lucije. Varuhinja tretje fatimske skrivnosti je tako postala častitljiva Božja služabnica. Spomnimo, da bo sveti oče avgusta obiskal fatimsko svetišče in sicer med svetovnim dnevom mladih. Priznano pa je tudi mučeništvo desetih duhovnikov in desetih laikov seviljske nadškofije, ubitih med špansko državljansko vojno leta 1936, ki bodo razglašeni bodo za blažene.

Sestra Lucija, rojena 28. marca 1907, je imela leta 1917 vrsto prikazovanj Device Marije irijski globeli v Fatimi na Portugalskem skupaj s svojima bratrancema Frančiškom in Jacinto Marto. Po njuni zgodnji smrti zaradi španske gripe, ju je papež Frančišek leta 2017 razglasil za svetnika.

Se sestra Lucija pa je dolga desetletja ostala edina varuhinja sporočila, ki ji ga je zaupala Gospa in ga je prepisala na pobudo škofa Joséja Alvesa Correia da Silvia v štirih dokumentih med letoma 1935 in 1941. Drugi spis iz leta 1944 je vseboval tretji del, tako imenovano "tretjo skrivnost". Razkril jo je šele leta 2000 sveti Janez Pavel II..

Trije fatimski pastirčki
Trije fatimski pastirčki © Wikipedia

Sestra Lucija je vse svoje dolgo življenje predano skrbela za Marijina sporočila, najprej v kolegiju dorotejskih sester Vilar, nato kot karmeličanka v Coimbri, kjer je umrla 13. februarja 2005.

V dekretu je zapisano, da je težko razločiti med njenim življenjem in prikazovanji, saj je prav slednjim moč pripisati marsikatero njeno trpljenje: vedno je bila skrita, varovana in zaščitena. V njej so mnogi prepoznali vse prizadevanje, da bi ohranila izjemnost dogodkov, katerih priča je bila, in vsakdanje karmelsko samostansko življenje.

13. maja 1967 je sestra Lucija odšla v Fatimo, da bi se srečala s svetim Pavlom VI. Sveti Janez Pavel II. Jo je sprejel 13. maja 1982, ko je daroval Mariji eno od krogel iz napada, katerega žrtev je bil leto poprej. Z njim se je srečala še 13. maja 1991 in 13. maja 2000.

Po smrti sestre Lucije je v Fatimo leta 2010 odpotoval Benedikt XVI., papež Frančišek pa leta 2017. Fatimsko svetišče bo sveti oče obiskal tudi 5. avgusta letos, kot postanek na svojem potovanju v Lizbono na Svetovni dan mladih.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.