Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sveta maša za domovino v ljubljanski stolnici (foto: Rok Mihevc)
Sveta maša za domovino v ljubljanski stolnici | (foto: Rok Mihevc)

Sveta maša za domovino: Zavzemimo se za življenje!

Slovenija | 22.06.2023, 12:02 Marjana Debevec

V polni ljubljanski stolnici je sinoči slovesno somaševanje številnih škofov in duhovnikov za domovino daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Med vidnejšimi državniki so bili navzoči predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in v imenu sedanje vlade gospodarski minister Matjaž Han. Svete maše za domovino so se udeležili tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, predsedniki nekaterih političnih strank, poslanke in poslanci ter predstavniki drugih verskih skupnosti.

Polna stolnica

Že dolgo ljubljanske stolnice nismo videli tako polne vernikov. Verjetno so nekateri prišli bolj iz vljudnostnih razlogov, vendar je bilo moč čutiti tudi veliko molitve za našo domovino, pred katero se odpirajo številni izzivi.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Saje v pridigi tudi o predlogu samomora na zahtevo

Nekatere je v svojem nagovoru omenil predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje, ki je prepričan, da mora vsaka generacija ovrednotiti pretekle izkušnje, se odreči egoizmu in samoljubju ter se zavestno odločiti za dobro: za človeka in za kulturo življenja.

Predsednik SŠK Andrej Saje
Predsednik SŠK Andrej Saje © Rok Mihevc

Predlog zakona, ki uvaja samomor na zahtevo, po njegovih besedah brez resne strokovne razprave odpira pot ločevanju med 'vrednim' in 'nevrednim' življenjem. »S tem se uvaja popolnoma nov pogled na življenje. Velika nevarnost je, da bi se ob sprejetju takega zakona ostareli, bolni in drugi ranljivi začeli počutiti 'nevredne' in 'odveč' v družbi.«

© Rok Mihevc

"Vsako človeško življenje je edinstveno"

Povabil nas je, naj se vprašamo kako bomo zaščitili najbolj ranljive ljudi, še posebej ob zaključku življenja. »Stopnja napredka civilizacije se meri z njeno sposobnostjo ceniti življenje. Vsako človeško življenje je edinstveno in s tem nedotakljivo. To je treba vedno znova oznanjati s pogumom besed in dejanj. Zavzemimo se za življenje, za kulturo življenja!,« je še dejal škof Saje in vse državljane povabil, naj se vprašamo, kaj lahko storimo za naše skupno dobro. »Ob dnevu državnosti se vprašajmo, kaj lahko vsak od nas naredi za blagor skupnosti. Kaj smo pripravljeni darovati za druge?«.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Nevzet Porić: Pomembno je, da govorimo o naših skupnih vrednotah

Da gre za vrednote, ki so nam vsem skupne, je za naš radio izpostavil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Po njegovih besedah je za vso družbo pomembno sodelovanje vseh verskih skupnosti.

»Pomembno je, da govorimo o naših skupnih vrednotah. Posebej sedaj je na udaru ena od najbolj pomembnih vrednot kot je življenje. Torej moramo stopiti skupaj, moramo zaščititi življenje, moramo zaščititi svoje vrednote. In takšna srečanja in aktivnosti, ki jih imamo skupaj, kot je bilo tudi prejšnjo soboto v Kopru, so pomembna za družbo, v kateri živimo, ker pošiljamo pozitivno sporočilo.«

Jožici Ličen priznanje za njeno neumorno iskanje načinov pomoči sočloveku

H kulturi življenja in razvoju paliativne oskrbe je ob prejemu največjega priznanja Cerkve na Slovenskem odličja sv. Cirila in Metoda pozvala tudi velika človekoljubna delavka Jožica Ličen. Priznanje za njeno neumorno iskanje načinov pomoči sočloveku ji je podelil škof Andrej Saje. V zahvali je med drugim dejala, da delo za Karitas ni po njenem ni organizacija, ampak je predvsem ljubezen.

Prejemnica odličja sv. Cirila in Metoda Jožica Ličen
Prejemnica odličja sv. Cirila in Metoda Jožica Ličen © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Svete maše za domovino so se med drugim udeležili ...

Dr. Ernest Petrič, Pavel Rupar, dr. Peter Gregorčič, dr. Matej Avbelj
Dr. Ernest Petrič, Pavel Rupar, dr. Peter Gregorčič, dr. Matej Avbelj © Rok Mihevc

Borut Sajovic, Eva Irgl, dr. Anže Logar, dr. Barbara Zobec, dr. Jan Zobec
Borut Sajovic, Eva Irgl, dr. Anže Logar, dr. Barbara Zobec, dr. Jan Zobec © Rok Mihevc

Matjaž Han, Peter Svetina, Jože Tanko, Branko Grims
Matjaž Han, Peter Svetina, Jože Tanko, Branko Grims © Rok Mihevc

Anja Bah Žibert, Jelka Godec, Lojze Peterle, Janez Cigler Kralj
Anja Bah Žibert, Jelka Godec, Lojze Peterle, Janez Cigler Kralj © Rok Mihevc

Franc Breznik, Matej Tonin, Marko Balažic
Franc Breznik, Matej Tonin, Marko Balažic © Rok Mihevc

Predstavniki verskih skupnosti
Predstavniki verskih skupnosti © Rok Mihevc

Jean M. Speich
Jean M. Speich © Rok Mihevc

 

Slovenija, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.