Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska zastava (foto: Rok Mihevc)
Slovenska zastava | (foto: Rok Mihevc)

Jože Plut: Dogodek, ki ga za nobeno ceno ne bi smeli omalovaževati

Slovenija | 21.06.2023, 11:05 Petra Stopar

Bliža se 32. obletnica razglasitve samostojne in demokratične Republike Slovenije. V počastitev spomina na osamosvojitev in v zahvalo za domovino bodo v naslednjih dneh po številnih slovenskih krajih svete maše, osrednja bo že nocoj v ljubljanski stolnici. Že včeraj se je začela 24-urna molitev in post za domovino, Radio Ognjišče pa k praznovanju dneva državnosti vabi poslušalce v nedeljo dopoldne v Arboretum Volčji potok.

Prvo sveto mašo za domovino je 26. junija 1991 v ljubljanski stolnici daroval tedanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar.

Na Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so navedli njegove pomenljive besede v homiliji, vzete iz knjige Psalmov: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji; če Gospod ne varuje mesta, zaman bedijo stražarji.« Krščansko prepričanje, da nič v družbi ni samoumevnega, ampak da moramo pri ohranjanju države dejavno sodelovati, poudari tudi naš sogovornik, duhovnik in prvi vojaški vikar Slovenske vojske Jože Plut:

»Že  s tega našega krščanskega duhovnega vidika, že od vsega začetka, ko apostol Pavel vabi, da je treba moliti tudi za cesarja in poglavarje, kristjani vedno delamo tudi to. Molimo za državo, molimo za naše voditelje, molimo za naše državnike, za naše mnenjske voditelje, da bi vsi usmerjali in vodili našo državo, v skrbi za blaginjo vseh državljanov, na pravo pot.«

K sredini zahvalni sveti maši za domovino v ljubljansko stolnico so tudi letos povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. A za razliko od nekdanjih najvišjih predstavnikov države letos državni vrh ne bo tako močno zastopan.

Od štirih predsednikov bo prisoten le predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, premierjev kabinet naj bi po navedbah Dela zastopala državna sekretarja, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa se je opravičila, ker je na uradnem obisku Sveta Evrope v Strasbourgu.

Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Pri maši se bodo posebej spomnili na 30. obletnico ustanovitve samostojne SŠK s strani Svetega sedeža.

V nedeljo slovesno na srečanju PRO v Arboretumu

K skupnemu praznovanju dneva državnosti vabi tudi naš radio. Na sam praznik, v nedeljo ob 10.00, bo v Arboretumu Volčji potok sv. mašo za domovino daroval škof Anton Jamnik, nato pa bo koncert Godbe Domžale. Že ob 9.30 bo škof Jamnik blagoslovil nov kip sv. Terezije Deteta Jezusa v vrtu vrtnic.

Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu
Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu © Rok Mihevc

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.