Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Georg Gänswein, zaslužni papež Benedikt XVI. in papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Gänswein zapušča Vatikan

Svet | 19.06.2023, 10:25 Marta Jerebič

Osebni tajnik pokojnega papeža Benedikta XVI, nadškof Georg Gänswein, 1. julija odhaja v svojo rodno škofijo Freiburg na jugozahodu Nemčije, je sporočil Sveti sedež.

Hkrati je dodal, da je nadškof Gänswein funkcijo prefekta Papeške hiše opravljal od leta 2012 do februarja letos. V praksi je sicer to službo nehal opravljati že januarja 2020. Od takrat namreč papeža Frančiška na avdiencah spremlja duhovnik Leonardo Sapienza.

V medijih so se že dlje časa pojavljale govorice, da je papež Frančišek nadškofu Gänsweinu dodelil drugo funkcijo, med drugim tudi to, da naj bi ga imenoval za nuncija v Kostariki. Za zdaj še ni znano, kakšna služba mu bo dodeljena v Freiburgu.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...