Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek po operaciji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek po operaciji | (foto: Vatican Media)

Papež po operaciji pozdravil vernike in se zahvalil za skrb.

Papež in Sveti sedež | 18.06.2023, 14:03 Rok Mihevc

Papež Frančišek je po operaciji trebušne kile zopet z verniki. Pri opoldanski molitvi se je z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra zahvalil vsem, ki so mu med bivanjem v polikliniku Gemelli izrazili ljubezen, skrb in prijateljstvo, ter so mu z molitvijo zagotavljali podporo.

Papež je bil videti dobro, čeprav je imel nekoliko šibkejši glas. Zbrane je ob sporočilu današnjega evangelija takole nagovoril: "Dejansko, če je Bog nebes blizu, mi nismo sami na zemlji in tudi med težavami ne izgubimo zaupanja. Poglejte, to je prva stvar, ki jo je potrebno reči ljudem: Bog ni oddaljen, ampak je Oče, pozna te in te ljubi, hoče te prijeti za roko, tudi ko hodiš po strmih in vijugastih poteh, prav tako ko padeš in se trudiš vstati ter nadaljevati pot, je On Gospod s teboj. Še več, pogosto v trenutkih, ko se čutiš najbolj slabotnega, lahko še močneje začutiš njegovo navzočnost. On pozna pot, On je s tabo, On je tvoj Oče, On je moj Oče, On je naš Oče."

Sveti oče je sicer znova opozoril na trpljenje migrantov, ko se je spomnil na nesrečo ladje v Grčiji pred nekaj dnevi, v kateri jih je najverjetneje umrlo več sto. Spomnil se je tudi žrtev napada na šolo v Ugandi, ko je v noči s petka na soboto umrlo najmanj 41 ljudi, večinoma dijakov. V Vatikanu so sicer po operaciji zmanjšali papeževe obveznosti, odpovedali so tudi sredino tedensko avdienco.

Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...