Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nove orgle (foto: FB: Minoritski samostan sv. Petra in Pavla)
Nove orgle | (foto: FB: Minoritski samostan sv. Petra in Pavla)

Nadškof Cvikl blagoslovil nove orgle v minoritski cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju

Slovenija | 16.06.2023, 08:42 Alen Salihović

Na god sv. Antona Padovanskega je mariborski škof Alojzij Cvikl blagoslovil nove orgle v minoritski cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju. Izdelali so jih mojstri iz Mariborske orglarske delavnice. Gre za ene največjih orgel v vzhodni Sloveniji. Izdelane so bile v dveh fazah in štejejo 41 registrov, razdeljenih na tri manuale in pedal.

Nadškof Cvikl je v pridigi spomnil na blaženega Slomška, ki pravi, da so orgle »praznična obleka bogočastja«. Praznik brez praznične obleke je sicer praznik, ni pa tako slovesen in nagovorljiv. Tako je tudi sveta maša brez orgel in petja okrnjena in s tem tudi manj doživeta. Orgle dajejo bogoslužju polno vsebino, da se lahko dotakne naših src.

Škof Cvikl se je ob koncu zahvalil vernikom in botrom, ki so pripomogli, da so orgle danes v cerkvi in da lahko nanje igrajo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Kultura
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...