Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Oglejte si čudovite vrtnice v Arboretumu (foto: Arboretum Volčji Potok)
Oglejte si čudovite vrtnice v Arboretumu | (foto: Arboretum Volčji Potok)

Dopoldne se srečamo v Arboretumu

Novice | 25.06.2023, 06:59 Mirjam Judež

»Slovenija, vse najboljše za te« bomo danes zapeli v Arboretumu. Draga domovina, Prijatelji Radia Ognjišče te imamo radi, zato te bomo na tvoj 32. rojstni dan počastili v prekrasnem okolju med vrtnicami in ostalim cvetjem in zelenjem – v Arboretumu.

Najprej bo sv. maša, potem pa bo (tudi) za tiste, ki morda že malce slabše slišijo, sledil koncert, pisan prav njim na kožo: slabo urico bo z nami Godba Domžale  pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, akademskega glasbenika in profesorja klarineta, ki je sicer zaposlen v Orkestru Slovenske vojske. Koncert bomo z veseljem spremljali vsi, saj bo z nami ena najboljših godb v Sloveniji.

V Arboretumu se bomo s sv. mašo ob 10. uri zahvalili za našo domovino Slovenijo, veselili pa se bomo tudi vseh Prijateljev Radia Ognjišče, saj bo v Arboretumu tudi srečanje PRO, ki bo v znamenju ljubezni do domovine in narave. Med 8. in 10. uro bo prost vstop v park za vse tiste, ki boste na blagajni povedali, da ste prišli k sv. maši za domovino/na srečanje PRO. To je naše niti ne tako zelo tajno geslo. :)

Od vhoda v park do prizorišča je približno 10 minut počasne hoje. Če težko hodite, se boste do prizorišča lahko proti plačilu (3 €) zapeljali z vlakcem.

Narodne noše dobrodošle! Te vedno lepo pobarvajo dogodek.
Narodne noše dobrodošle! Te vedno lepo pobarvajo dogodek. © Rok Mihevc

Kip sv. Terezije med papeškimi vrtnicami
Kip sv. Terezije med papeškimi vrtnicami © Melita Miš

Za tiste, ki boste v parku kmalu po 9. uri, imamo priporočilo: ob 9.30 bo škof dr. Anton Jamnik blagoslovil kip sv. Terezije Deteta Jezusa v naravni velikosti v vrtu vrtnic, ki nosijo imena po svetnikih in papežih. Terezijin simbol so rdeče vrtnice, saj je pred smrtjo obljubila, da nam bo po smrti trosila vrtnice milosti iz nebes.

Ta vrt je v neposredni bližini glavnega vhoda. Je majhen, a Mala Terezija ali Mala Cvetka, kot jo radi imenujejo, in škof Jamnik bosta vesela, če na blagoslovu ne bosta sama. :) Tudi sv. mašo za domovino bo daroval škof Anton Jamnik.

Tudi letos bo z nami škof Jamnik
Tudi letos bo z nami škof Jamnik © Rok Mihevc

Takoj po maši sledi približno uro trajajoč koncert Godbe Domžale, ki bo prihodnje leto praznovala že 140 let obstoja. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta pri odprtju gostilne v Stobu oblečeni kar v gasilske uniforme.

V zadnjih 20 letih je nastopila na številnih tekmovanjih, se z odličnimi rezultati postavila ob bok najboljšim slovenskim pihalnim orkestrom in dokazala, da poleg izjemne popularnosti sodi med pet najboljših godb v Sloveniji. Slišali bomo nekaj glasnih »budnic« in »poskočnic«, ki jih bo v lep šopek povezal voditelj Robert Božič.

Po maši bo z nami odlična Godba Domžale pod vodstvom Gregorja Vidmarja
Po maši bo z nami odlična Godba Domžale pod vodstvom Gregorja Vidmarja © godba-domzale.si

V Arboretumu bodo drevesa poskrbela za senco, vi pa s seboj prinesite blazine, »armafleks«, odeje, zložljive stole ... da vam bo udobno!

Na svidenje med rožicami v Arboretumu 25. junija ob 10. uri na skupnem praznovanju 32. rojstnega dne naše drage Slovenije. Ne pozabite: za vse, ki boste prišli na praznovanje in srečanje PRO, je vstop med 8. in 10. uro prost.

 

Vzemite si v nedeljo nekoliko več časa za uživanje v čudovitem parku
Vzemite si v nedeljo nekoliko več časa za uživanje v čudovitem parku © Rok Mihevc

 

Prizorišče bo v senci dreves, da nam bo prijetno
Prizorišče bo v senci dreves, da nam bo prijetno © Rok Mihevc

Sproščeno spremljanje sv. maše in koncerta po njej
Sproščeno spremljanje sv. maše in koncerta po njej © Rok Mihevc

Po letu dni imamo znova priložnost, da se snidemo v Arboretumu, ki ponuja res obilo možnosti za lepo preživeto popoldne. Poleg sv. maše in koncerta si lahko vzamete čas (veliko časa!) za sprehod, uživanje v senci, igro z otroki, otroci pa bodo tako ali tako navdušeni nad otroškim igriščem, ki vsako leto ponuja kaj novega. Ne pozabite na tekočino in kosilo iz nahrbtnika, morda odejico, karte, da še malo uživate v senci zelenja, ki jo ponuja Arboretum. Naj se vam ne mudi domov, organizatorji le prosimo, da park zapustite takšen, kot bo pred prihodom prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Lep in čist.

Saj pridete, kajne?

Hvala Arboretumu, da nas znova gosti in nam omogoči prost vstop!

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.