Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu (foto: ARO)
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu | (foto: ARO)

P. Rupnik izključen iz jezuitskega reda

Slovenija | 15.06.2023, 13:04 Marta Jerebič

Vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa je iz Družbe Jezusove izključil p. Marka Ivana Rupnika. Kot razlog je navedel njegovo trdovratno zavračanje zaobljube pokorščine.

Spomnimo, da so bile za p. Rupnika uvedene omejitve obhajanj bogoslužij, umetniških dejavnosti in tudi gibanja, ki pa jih je v zadnjih mesecih večkrat kršil.
Potem ko je skupina, ki je preiskovala obtožbe o Rupnikovih zlorabah, februarja letos oddala svoje poročilo, je Družba Jezusova od njega zahtevala, da zamenja skupnost in sprejme drugo poslanstvo. S tem mu je dala še zadnjo priložnost, da se sooči s svojo preteklostjo in stopi na pot resnice. Vendar je zavrnil tudi to.

Rupnik ima zdaj 30 dni časa za vložitev pritožbe. Po tem roku bo izključitev dokončna.

Slovenija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...