Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Silvester Gaberšček (foto: Izidor Šček)
Silvester Gaberšček | (foto: Izidor Šček)

Prišel je čas, da rečemo NE vsem vojnam

Novice | 13.06.2023, 10:47 Marjana Debevec

V Kopru potekajo še zadnje priprave na Forum za dialog in mir na Balkanu in v Evropi, ki se ga bo v papeževem imenu udeležil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. O tem, kako si prizadevajo graditi mir v regiji, bodo pričevali predstavniki verskih skupnosti iz petnajstih držav, je za naš radio pojasnil eden od organizatorjev Silvester Gaberšček.

V ospredju pogovorov na sobotnem forumu v Kopru bo pogovor o tem, kako z medverskim dialogom preprečiti krhanje miru na Balkanu in v Evropi. Gaberščku se zdi pomenljivo že to, da so se predstavniki različnih verskih skupnosti iz celotnega Balkana odločili, da pridejo v Koper.

S tem namreč pošiljajo veliko sporočilo regiji in celotni Evropi. »To, da bodo sodelovali katoliški, pravoslavni in evangeličanski škofje, potem muftiji in rabin, pa tudi predstavnik humanistov, se mi zdi, da je tisto, kar danes svet potrebuje: skupno sporočilo.«

Forum v Kopru bo po njegovih besedah še en kamenček v mozaiku podobnih srečanj in dogodkov, ki jih Sveti sedež v zadnjem času zelo podpira. Med njimi je bilo sobotno srečanje v Vatikanu, na katerem so Nobelovi nagrajenci za mir podpisali izjavo o bratstvu med ljudmi.

Če lahko preživimo ena dan ali dva skupaj v miru, zakaj ne bi tudi vse ostalo leto, desetletje in ves čas, ki je pred nami?

»In mislim, da je ta dogodek v Kopru en korak k temu, da bi pokazali, da nam je do tega, da želimo to bratstvo in da je to bratstvo edino zagotovilo za trajen mir tako na Balkanu, kot tudi v svetu,« še poudarja član pripravljalnega odbora za forum v Kopru in ekumenski delavec Silvester Gaberšček.

Na srečanju bodo pričevali predstavniki verskih skupnosti iz petnajstih držav, udeležili pa se ga bodo tudi diplomatski predstavniki, ki bodo sporočilo foruma lahko prenesli v svoje države. Po Gaberškovih besedah je namreč prišel čas, da skupaj rečemo NE vsem vojnam: tistim, ki so v teku in tudi tistim, ki so v latentnem stanju.

»Naše sporočilo je: Če lahko preživimo ena dan ali dva skupaj v miru, zakaj ne bi tudi vse ostalo leto, desetletje in ves čas, ki je pred nami?«.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...