Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Silvester Gaberšček (foto: Izidor Šček)
Silvester Gaberšček | (foto: Izidor Šček)

Prišel je čas, da rečemo NE vsem vojnam

Novice | 13.06.2023, 10:47 Marjana Debevec

V Kopru potekajo še zadnje priprave na Forum za dialog in mir na Balkanu in v Evropi, ki se ga bo v papeževem imenu udeležil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. O tem, kako si prizadevajo graditi mir v regiji, bodo pričevali predstavniki verskih skupnosti iz petnajstih držav, je za naš radio pojasnil eden od organizatorjev Silvester Gaberšček.

V ospredju pogovorov na sobotnem forumu v Kopru bo pogovor o tem, kako z medverskim dialogom preprečiti krhanje miru na Balkanu in v Evropi. Gaberščku se zdi pomenljivo že to, da so se predstavniki različnih verskih skupnosti iz celotnega Balkana odločili, da pridejo v Koper.

S tem namreč pošiljajo veliko sporočilo regiji in celotni Evropi. »To, da bodo sodelovali katoliški, pravoslavni in evangeličanski škofje, potem muftiji in rabin, pa tudi predstavnik humanistov, se mi zdi, da je tisto, kar danes svet potrebuje: skupno sporočilo.«

Forum v Kopru bo po njegovih besedah še en kamenček v mozaiku podobnih srečanj in dogodkov, ki jih Sveti sedež v zadnjem času zelo podpira. Med njimi je bilo sobotno srečanje v Vatikanu, na katerem so Nobelovi nagrajenci za mir podpisali izjavo o bratstvu med ljudmi.

Če lahko preživimo ena dan ali dva skupaj v miru, zakaj ne bi tudi vse ostalo leto, desetletje in ves čas, ki je pred nami?

»In mislim, da je ta dogodek v Kopru en korak k temu, da bi pokazali, da nam je do tega, da želimo to bratstvo in da je to bratstvo edino zagotovilo za trajen mir tako na Balkanu, kot tudi v svetu,« še poudarja član pripravljalnega odbora za forum v Kopru in ekumenski delavec Silvester Gaberšček.

Na srečanju bodo pričevali predstavniki verskih skupnosti iz petnajstih držav, udeležili pa se ga bodo tudi diplomatski predstavniki, ki bodo sporočilo foruma lahko prenesli v svoje države. Po Gaberškovih besedah je namreč prišel čas, da skupaj rečemo NE vsem vojnam: tistim, ki so v teku in tudi tistim, ki so v latentnem stanju.

»Naše sporočilo je: Če lahko preživimo ena dan ali dva skupaj v miru, zakaj ne bi tudi vse ostalo leto, desetletje in ves čas, ki je pred nami?«.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...