Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. (foto: STA)
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. | (foto: STA)

Umrl najbolj trdoživi italijanski politik

Svet | 12.06.2023, 13:34 Andrej Šinko

V milanski bolnišnici je dopoldne umrl 86-letni trikratni italijanski premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi, ki je bil dve desetletji v vrhu italijanske politike kljub različnim škandalom in sodnim postopkom. Najbolj trdoživ italijanski politik, znan tudi pod vzdevkom vitez, je bolehal za levkemijo.

Za milijarderjem, ki je vodil desnosredinsko stranko Naprej Italija od njene ustanovitve leta 1994, sta dve desetletji prevlade v italijanski politiki, ko je doživljal vzpone in padce. Na politični sceni je vztrajal kljub starosti, težavam z zdravjem, številnim aferam in številnim sodnim procesom.

Berlusconi je bil v bolnišnici od petka, ko so sporočili, da so ga sprejeli zaradi rednih pregledov zaradi levkemije. V isti bolnišnici se je nazadnje zdravil 45 dni do 19. maja zaradi pljučnice, ki je bila posledica kronične levkemije. Takrat so tudi prvič sporočili, da za kronično levkemijo boleha že dve leti.

Naprej Italija tudi v sedanji koaliciji

Berlusconi je desnosredinsko stranko Naprej Italija vodil od njene ustanovitve leta 1994, njegova stranka pa je tudi trenutno del vladajoče koalicije premierke Giorgie Meloni, ki je on njem povedala: »Silvio Berlusconi je bil predvsem borec. Bil je človek, ki se ni nikoli bal braniti svojih prepričanj. Ta njegov pogum in odločenost sta ga naredila za enega najbolj vplivnih ljudi v zgodovini Italije.«

Berlusconi, ki v trenutni vladi ni zasedal položaja, je premierski položaj zasedel trikrat, na čelu vlade je bil skupno devet let. Je tudi edini italijanski premier po drugi svetovni vojni, ki mu je uspelo na položaju ostati celoten petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006.

Zaradi obsodb med letoma 2014 do 2019 ni smel kandidirati za politične položaje, vendar je leta 2018 sodišče prepoved umaknilo in je bil nato leta 2019 znova izvoljen za evropskega poslanca. Evropski poslanec je sicer že bil med letoma 1999 in 2001. Za senatorja pa je bil znova izvoljen na volitvah septembra lani.

Berlusconi tudi z gospodarskim in medijskim vplivom

86-letnik si je ime sicer ustvaril z izgradnjo medijskega imperija v začetku 90. let in kot lastnik nogometnega kluba AC Milan. Za milijone Italijanov sicer predstavlja zlato obdobje italijanskega gospodarstva. Pod okriljem njegovega holdinga Fininvest, v katerem je bil večinski lastnik, ob njem pa še njegovi otroci, je tudi največja italijanska zasebna televizijska mreža Mediaset in največja založniška hiša v državi Mondadori s številnimi časniki.

Berlusconi je bil tudi eden najbogatejših Italijanov. Ameriška revija Forbes je letos ocenila, da njegovo premoženje, ki ga je delil z otroci, vključno z deleži v medijskih, založniških in bančnih podjetjih, znaša približno sedem milijard ameriških dolarjev. Na Forbsovi lestvici najbogatejših Zemljanov je zasedel 329. mesto med 352 milijarderji.

Berlusconi kot premier v Sloveniji nikoli ni bil na dvostranskem obisku, januarja 2004 pa se je na Brdu pri Kranju udeležil srečanja premierjev štirilaterale iz Italije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije, ko je bil slovenski premier Anton Rop.

Svet