Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Ustavno sodišče (foto: ARO)
Ustavno sodišče | (foto: ARO)

Nenavadni komentarji predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta

Slovenija | 09.06.2023, 17:20 Alen Salihović

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je ob predstavitvi letnega poročila za lansko leto pričakovano opozoril na velik pripad zadev in znova pozval nosilce drugih vej oblasti, da ustavnemu sodišču pomagajo s spremembami ustave ali vsaj zakonodaje. Število nerešenih zadev so lani po njegovih besedah z naporom, ki ni trajno vzdržen, sicer uspeli zmanjšati, a je pripad vseeno težko obvladovati. Opozoril je tudi na dolg čas trajanja postopkov. Lani so reševali tudi zadeve, ki so bile vložene že leta 2016, poroča STA. Accetto se je dotaknil tudi odzivov na delo ustavnega sodišča. Po njegovih besedah kritike sprejemajo, problem pa da nastane, ko se kritika prelevi v poskus diskreditacije sodišča in sodnikov.

 Kritičen do komentiranja zadev v katerih sodnik Accetto odloča je bil pobudnik ustavne presoje zakona o RTVS dr. Peter Gregorčič. »Predsednik US (ustavnega sodišča) je danes na tiskovni konferenci namesto letnega poročila večino časa komentiral zadevo, v kateri odloča. Oblast je enotno delovala proti pritožnikom. Ko je US zaščitilo politične interese oblasti pred posamezniki, se mu nikamor več ne mudi,« je zapisal na tviterju Gregorčič.

Slovenija, Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...