Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Ustavno sodišče (foto: ARO)
Ustavno sodišče | (foto: ARO)

Nenavadni komentarji predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta

Slovenija | 09.06.2023, 17:20 Alen Salihović

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je ob predstavitvi letnega poročila za lansko leto pričakovano opozoril na velik pripad zadev in znova pozval nosilce drugih vej oblasti, da ustavnemu sodišču pomagajo s spremembami ustave ali vsaj zakonodaje. Število nerešenih zadev so lani po njegovih besedah z naporom, ki ni trajno vzdržen, sicer uspeli zmanjšati, a je pripad vseeno težko obvladovati. Opozoril je tudi na dolg čas trajanja postopkov. Lani so reševali tudi zadeve, ki so bile vložene že leta 2016, poroča STA. Accetto se je dotaknil tudi odzivov na delo ustavnega sodišča. Po njegovih besedah kritike sprejemajo, problem pa da nastane, ko se kritika prelevi v poskus diskreditacije sodišča in sodnikov.

 Kritičen do komentiranja zadev v katerih sodnik Accetto odloča je bil pobudnik ustavne presoje zakona o RTVS dr. Peter Gregorčič. »Predsednik US (ustavnega sodišča) je danes na tiskovni konferenci namesto letnega poročila večino časa komentiral zadevo, v kateri odloča. Oblast je enotno delovala proti pritožnikom. Ko je US zaščitilo politične interese oblasti pred posamezniki, se mu nikamor več ne mudi,« je zapisal na tviterju Gregorčič.

Slovenija, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.