Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pakistan  (foto: Wikipedia)
Pakistan | (foto: Wikipedia)

V Pakistanu vse več zlorab pri preganjanju kristjanov

Svet | 09.06.2023, 10:10 Alen Salihović

Pred dnevi je sodišče v Bahawalpurju mladega kristjana Nomana Masiha, starega 22 let, obtoženega bogokletja proti preroku Mohamedu zaradi slik, prejetih prek Whatsappa leta 2019, obsodilo na smrt z obešanjem. Lazar Allah Rakha, odvetnik Nomana Masiha, je dejal, da je globoko razočaran nad kaznijo, saj tožilstvo tega pakistanskega mesta ni predložilo dokazov o obtožbi bogokletja. Kljub temu je po dolgih štirih letih sodišče mladeniča obsodilo na smrt. Aktivist za pravice manjšin Joseph Jansen je dejal, da je zaskrbljujoče, da je bil mladi kristjan obsojen na smrt zaradi zločina brez poštene preiskave. Lažne obtožbe o bogokletju zoper verske manjšine so pogosto podane iz osebnih maščevanj, lastninskih sporov, verske pristranskosti ali komercialnega rivalstva, poročajo na spletni strani Don Bosko Slovenija.

Kot opozarjajo aktivisti za človekove pravice so je v Pakistanu izredno povečala zloraba zakonov o bogokletstvu, ki predvidevajo stroge kazni. Preproste obtožbe o bogokletju so postale opravičilo za napad na katerega koli obtoženca. »Pritožniki in priče, vpletene v lažne obtožbe zoper obtožene, so pogosto nekaznovane,« dodaja Jansen. Aktivist za človekove pravice Ilyas Samuel je pozval višje sodišče, naj razveljavi smrtno kazen in opusti vse obtožbe proti Masihi.

Predsednica Pakistanskega nacionalnega zavezništva za manjšine Lala Robin Daniel je dejala, da je vprašanje bogokletja zelo občutljivo vprašanje v državi. Zelo hujskaške obtožbe lahko sprožijo linč množic. Dejal je, da so ti zakoni močno prizadeli pakistansko marginalizirano krščansko skupnost in uničili življenja mnogih nedolžnih, še vedno pa jih nihče ne poskuša spremeniti. »Vlada mora uvesti nacionalni akcijski načrt za boj proti zlorabi zakonov o bogokletstvu v imenu vere,« pravi omenjena predsednica.

Vir: Don Bosko Slovenija

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...