Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Ernest Petrič (foto: STA)
Dr. Ernest Petrič | (foto: STA)

Petrič o Sloveniji kot nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov

Novice | 08.06.2023, 11:45 Alen Salihović

Slovenija bo prihodnji dve leti znova članica Varnostnega sveta Združenih narodov, najpomembnejšega organa svetovne organizacije. Na včerajšnjih volitvah v Generalni skupščini je s 153 glasovi prepričljivo že v prvem krogu premagala konkurentko v vzhodnoevropski skupini Belorusijo. Najvišji predstavniki države so nad izidom navdušeni, a poudarjajo, da zdaj sledi trdo delo. Za komentar izvolitve Slovenije v Varnostni svet smo prosili tudi nekdanjega predstavnika naše države v svetovni organizaciji Ernesta Petriča.

Slovenija je na tajnem glasovanju dobila 153 glasov, njena konkurentka Belorusija pa 38. Glasovalo je 192 držav, ena se je vzdržala. Za izvolitev je bila potrebna dvotretjinska večina oziroma najmanj 128 glasov. V Združenih narodih je glasovanje spremljala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je po objavi rezultatov dejala, da je vesela tega rezultata. 

Na novico je se odzval tudi njen predhodnik nekdanji zunanji minister Anže Logar, v času katerega je Slovenija vložila kandidaturo. Veseli ga, da "je aktualna vlada razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo pravilna". Čestital je ministrici Tanji Fajon in njeni ekipi ter odličnemu delu stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih za ta pomemben uspeh. Delo se je že začelo, česar se zaveda tudi
Tanja Fajon. Čestitke je izrekla tudi predsednica države Nataša Pirc Musar:

Premier Robert Golob je izvolitev označil za "enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji" ter se zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. Njegov predhodnik Janez Janša je čestitke namenil diplomacijam Slovenije, ZDA, Velike Britanije in EU ter dodal, da je "153 glasov v ZN realen doseg zavezništva, kamor spadamo". S čestikami so se oglasile tudi politične stranke, tako iz vladne koalicije kot tudi iz vrst opozicije, pa tudi prejšnji predsednik države Borut Pahor. Izvolitev so pozdravili tudi v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da mednarodna skupnost raje vidi, da v Varnostnem svetu Združenih narodov sedi država, ki zastopa vrednote EU, ki so univerzalne, je dejal. Mednarodni pravnik dr. Ernest Petrič, ki je bil stalni predstavnik Slovenije v Združenih narodih, v času članstva v Varnostnem svetu pa državni sekretar na zunanjem ministrstvu je že pred časom zagotavljal, da bo prav to odločilno pri izvolitvi Slovenije v Varnostni svet, o čemer ni dvomil.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...