Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Kri, žile (foto: Pixabay)
Kri, žile | (foto: Pixabay)

V Sloveniji imamo nekaj manj kot 60 tisoč rednih krvodajalcev

Slovenija | 04.06.2023, 14:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V Sloveniji danes tradicionalno obeležujemo dan krvodajalstva kot spomin na ta dan leta 1945, ko so bile pri nas odvzeli in shranili prve enote krvi. Ob tem dnevu so v RKS opozorili na pomen krvodajalstva in krvodajalcev ter pozvali k rednemu darovanju krvi. Letos bo ta dan sicer v znamenju obeleževanja 70. obletnice prostovoljnega krvodajalstva.

Po podatkih Rdečega križa Slovenije imamo v Sloveniji nekaj manj kot 60.000 rednih krvodajalcev, od katerih jih 60 odstotkov kri daruje enkrat na leto, 28 odstotkov dvakrat, 10 odstotkov trikrat, dva odstotka pa štirikrat na leto. Da bi zadostili vsem potrebam, jih mora kri v povprečju darovati od 350 do 400 dnevno.

Letno RKS za potrebe zdravstva organizira skoraj 1200 krvodajalskih akcij, od tega je več kot 390 terenskih

Prva terenska akcija v koledarskem letu vedno poteka 3. januarja, zadnja praviloma 31. decembra. Kot je v poslanici ob dnevu krvodajalstva v Sloveniji zapisala predsednica RKS Vesna Mikuž, so ponosni na veliko družino srčnih ljudi - krvodajalk in krvodajalcev, ki z darovanjem krvi pomagajo pri zdravljenju bolnikov in omogočajo, da številna življenja tečejo dalje. Zaradi vseh darovalcev Slovenija sodi med tiste države, ki potrebe po krvi pokriva sama, je zapisala.

Zahvalila se je vsem krvodajalcem transfuzijski službi, medijem, družbeno odgovornim podjetjem, šolam, športnim in številnim drugim društvom ter organizacijam in vsem prostovoljcem. "Skupaj bomo skrbeli, da bo naša krvodajalska hiša ostala mogočna trdnjava," je v poslanici navedla Mikuž.

Slovenija, Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...