Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dr. Rok Svetlič (foto: STA)
Dr. Rok Svetlič | (foto: STA)

Ustavni sodnik Svetlič ostro ob odpravi zadržanja novele zakona o RTVS

Slovenija | 03.06.2023, 13:34 Alen Salihović

Ustavno sodišče je objavilo ločena mnenja glede odprave zadržanja novele zakona o RTVS. Sodniki poudarjajo, da sodišče ni v krizi. A so tudi kritični. Rok Svetlič pravi, da so izigrali zakon in da novela v delu ne bo dočakala ustavne presoje.

Svetlič je zapisal: »Če bi bil novi zakon o RTV ustaven, bi ustavno sodišče o njem odločilo in ga sprejelo kot nespornega. Ker pa zakon o RTV ni ustaven in je pravno, postopkovno ter formalno v neskladju z osnovnimi normativi, je ustavno sodišče odpravilo zadržanje. To je edina možna pot do uveljavitve neustavnega zakona. Hkrati pa se je ustavno sodišče proglasilo za nesposobnega odločanja o zakonu, ki kaže vse znake neustavnosti.«


Njegovo odklonilno ločeno mnenje lahko najdete na tej povezavi.

Del zapisa Roka Svetliča: 

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.