Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Družina pred izzivi sveta (foto: Pixabay)
Družina pred izzivi sveta | (foto: Pixabay)

Zaživel je globalni dogovor o družini

Novice | 02.06.2023, 09:25 Marjana Debevec

Vatikanski urad za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za družbene vede sta ustanovila Globalni dogovor o družini. Gre za pobudo, ki je nastala iz študijev in raziskav o kulturni in antropološki pomembnosti družine in o novih izzivih, s katerimi se sooča.

Papež Frančišek je v svojem sporočilu Globalnemu dogovoru o družini poudaril, da je blagor družine odločilnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve. Spomnil je, da bo omenjeni dogovor spodbujal sodelovanje med univerzami s področja družine ter kulturo družine in življenja v družbi, ki naj bi bila vir navdiha tudi za politiko.

Globalni dogovor o družini pa naj bi končno tudi podpiral predloge za služenje družini tako z vidika duhovne, pastoralne, kulturne kot tudi pravne politične, ekonomske in socialne strani.

Sveti oče je jasno zapisal, da se v družini uresniči večina Božjih sanj o človeški skupnosti in se zato ne moremo sprijazniti z njenim zatonom v imenu negotovosti, individualizma in potrošništva, ki predvidevajo prihodnost posameznikov, ki mislijo samo nase.

Ne moremo biti brezbrižni do prihodnosti družine, skupnosti življenja in ljubezni, nenadomestljive in neločljive zaveze med možem in ženo, do kraja, kjer se srečajo generacije, do upanja družbe. Spomnimo se, da družina pozitivno vpliva na vse, saj poraja skupno dobro.

Dobri družinski odnosi predstavljajo nenadomestljivo bogastvo ne samo za zakonca in za otroke, ampak za celotno cerkveno in civilno skupnost, je še zapisal papež Frančišek.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.