Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina pred izzivi sveta (foto: Pixabay)
Družina pred izzivi sveta | (foto: Pixabay)

Zaživel je globalni dogovor o družini

Novice | 02.06.2023, 09:25 Marjana Debevec

Vatikanski urad za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za družbene vede sta ustanovila Globalni dogovor o družini. Gre za pobudo, ki je nastala iz študijev in raziskav o kulturni in antropološki pomembnosti družine in o novih izzivih, s katerimi se sooča.

Papež Frančišek je v svojem sporočilu Globalnemu dogovoru o družini poudaril, da je blagor družine odločilnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve. Spomnil je, da bo omenjeni dogovor spodbujal sodelovanje med univerzami s področja družine ter kulturo družine in življenja v družbi, ki naj bi bila vir navdiha tudi za politiko.

Globalni dogovor o družini pa naj bi končno tudi podpiral predloge za služenje družini tako z vidika duhovne, pastoralne, kulturne kot tudi pravne politične, ekonomske in socialne strani.

Sveti oče je jasno zapisal, da se v družini uresniči večina Božjih sanj o človeški skupnosti in se zato ne moremo sprijazniti z njenim zatonom v imenu negotovosti, individualizma in potrošništva, ki predvidevajo prihodnost posameznikov, ki mislijo samo nase.

Ne moremo biti brezbrižni do prihodnosti družine, skupnosti življenja in ljubezni, nenadomestljive in neločljive zaveze med možem in ženo, do kraja, kjer se srečajo generacije, do upanja družbe. Spomnimo se, da družina pozitivno vpliva na vse, saj poraja skupno dobro.

Dobri družinski odnosi predstavljajo nenadomestljivo bogastvo ne samo za zakonca in za otroke, ampak za celotno cerkveno in civilno skupnost, je še zapisal papež Frančišek.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...