Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina pred izzivi sveta (foto: Pixabay)
Družina pred izzivi sveta | (foto: Pixabay)

Zaživel je globalni dogovor o družini

Novice | 02.06.2023, 09:25 Marjana Debevec

Vatikanski urad za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za družbene vede sta ustanovila Globalni dogovor o družini. Gre za pobudo, ki je nastala iz študijev in raziskav o kulturni in antropološki pomembnosti družine in o novih izzivih, s katerimi se sooča.

Papež Frančišek je v svojem sporočilu Globalnemu dogovoru o družini poudaril, da je blagor družine odločilnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve. Spomnil je, da bo omenjeni dogovor spodbujal sodelovanje med univerzami s področja družine ter kulturo družine in življenja v družbi, ki naj bi bila vir navdiha tudi za politiko.

Globalni dogovor o družini pa naj bi končno tudi podpiral predloge za služenje družini tako z vidika duhovne, pastoralne, kulturne kot tudi pravne politične, ekonomske in socialne strani.

Sveti oče je jasno zapisal, da se v družini uresniči večina Božjih sanj o človeški skupnosti in se zato ne moremo sprijazniti z njenim zatonom v imenu negotovosti, individualizma in potrošništva, ki predvidevajo prihodnost posameznikov, ki mislijo samo nase.

Ne moremo biti brezbrižni do prihodnosti družine, skupnosti življenja in ljubezni, nenadomestljive in neločljive zaveze med možem in ženo, do kraja, kjer se srečajo generacije, do upanja družbe. Spomnimo se, da družina pozitivno vpliva na vse, saj poraja skupno dobro.

Dobri družinski odnosi predstavljajo nenadomestljivo bogastvo ne samo za zakonca in za otroke, ampak za celotno cerkveno in civilno skupnost, je še zapisal papež Frančišek.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...