Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Vlada Republike Slovenija (foto: Vlada)
Vlada Republike Slovenija | (foto: Vlada)

Koalicija in opozicija diametralno nasprotno o uspehih vlade

Novice | 01.06.2023, 12:27 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Mineva eno leto od zaprisege petnajste slovenske vlade pod vodstvom Roberta Goloba. V koaliciji so s svojim delom zadovoljni. Premier meni, da so v vladi v času od nastopa mandata najprej izpolnili obljubo o vrnitvi normalne države, v kateri po njegovem veljajo pravo, demokracija in pravila odprte družbe. Dejal je, da so najprej medije osvobodili politike in da se pogovarjajo s civilno družbo z obeh političnih polov ob upoštevanju spoštljivega dialoga. Opozicijske stranke so medtem do dela vlade kritične.

V opoziciji prvo leto vlade štejejo za leto izgubljenih priložnosti za Slovenijo

Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju SDS in NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Ob odsotnosti rezultatov vlada dela na izključevanju ter odpiranju kulturnih bojev in ideoloških tem, menijo.

"Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev," prvo leto dela vlade Roberta Goloba ocenjuje predsednik SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je zadnje leto simbolno tudi leto "vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne", politično gledano pa tudi padanja mask.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da se "loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla". "V NSi niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov," je danes dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

Prvaki koalicijskih strank: Danes živimo v normalni državi, v kateri nikogar ne puščamo zadaj

Vlada je v prvem letu delovanja izpolnila glavno obljubo in željo ljudi - ponovno živeti v normalni državi, je ob prvi obletnici vlade dejal premier Robert Golob. Z vodjema koalicijskih SD in Levice je med drugim izpostavil ukrepanje za boj z draginjo ter na področjih zdravstva, sociale, medijev in gospodarstva. Slovenija je na dobri poti, meni.

"Ko so nam ljudje zaupali, da prevzamemo vlado (...) je bila glavna obljuba in tudi glavna želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi. To je prva obljuba, ki smo jo izpolnili," je na novinarski konferenci o dosežkih vlade, ki je delo začela 1. junija 2022, v Ljubljani povedal Golob.

Golob je skupaj s podpredsednikoma vlade, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, na novinarski konferenci povzel dosedanje delo. Poudarili so, da je mandat zaznamoval spoštljiv dialog, solidarnost in "da ne puščajo nikogar zadaj".

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...