Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Udeleženci mednarodne konference nosečniških centrov Balkana v Planini pri Rakeku (foto: Zavod Živim)
Udeleženci mednarodne konference nosečniških centrov Balkana v Planini pri Rakeku | (foto: Zavod Živim)

Splav ni edina možnost!

Novice | 03.06.2023, 07:10 Marjana Debevec

V Sloveniji je v preteklem tednu potekala mednarodna konferenca nosečniških centrov Balkana z naslovom: Skupaj za življenje. Gre za centre, ki ženskam pomagajo, ko se znajdejo v stiski zaradi nosečnosti in potrebujejo zagotovilo, da niso same.

Večina držav Jugovzhodne Evrope ima vsaj en nosečniški center, kmalu naj bi jih ustanovili tudi v Črni Gori, Bolgariji in na Kosovem. Presenetljivo je, da ima največ takšnih centrov Romunija. V Sloveniji imamo dva in sicer Sara Center in Mamin svet.

Vodja nosečniških centrov Balkana Makedonka Svetlana Jovanova je za naš radio povedala, da v njihovem nosečniškem centru nudijo brezplačno psihološko svetovanje ženskam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki so doživele izgubo, pa naj bo to s spontanim ali umetnim splavom ali so rodile mrtvega otroka, se soočajo z neplodnostjo, pomagajo pa tudi družinam s prizadetimi otroki. Ženskam nudijo tudi materialno pomoč.

Nekateri od udeležencev na konferenci
Nekateri od udeležencev na konferenci © Zavod Živim

»Ko nas ženske pokličejo, ali pridejo v naš center, že vedo, da so noseče. Včasih pa ne vedo, kaj storiti. Počutijo se osamljene in običajno nimajo podpore moža, partnerja, otrokovega očeta ali družine. Pogosto te ženske mislijo, da je splav zanje edina možnost. V Lidija centru jim nudimo svetovanje in jim pojasnimo vse možnosti, ki jih imajo,« je pojasnila Jovanova. Ženske tako vedo, da niso več same in da imajo vso njihovo podporo. Tako se lažje odločijo za življenje.

»Ženskam želimo sporočiti, da splav ni edina možnost, ki jo imajo. Živimo v družbi, ki podpira pravice žensk, ampak predvsem tistih žensk, ki so izbrale lastno kariero in svoje življenje namesto življenja svojega nerojenega otroka. Celotna družba materam sporoča, da ne morejo biti uspešne, če so matere.

Mi pa bi jim radi sporočili, da so lahko matere in obenem uspešne poslovne ženske. Če izberejo življenje nerojenega otroka, izberejo življenje tudi zase,« je še poudarila Svetlana Jovanova, ki politikom sporoča, naj ženske opremijo, da bodo lahko postale matere, naj jim nudijo brezplačno izobraževanje in obenem enake možnosti za dosego uspeha, če se v resnici želijo boriti za pravice žensk.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...