Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Udeleženci mednarodne konference nosečniških centrov Balkana v Planini pri Rakeku (foto: Zavod Živim)
Udeleženci mednarodne konference nosečniških centrov Balkana v Planini pri Rakeku | (foto: Zavod Živim)

Splav ni edina možnost!

Novice | 03.06.2023, 07:10 Marjana Debevec

V Sloveniji je v preteklem tednu potekala mednarodna konferenca nosečniških centrov Balkana z naslovom: Skupaj za življenje. Gre za centre, ki ženskam pomagajo, ko se znajdejo v stiski zaradi nosečnosti in potrebujejo zagotovilo, da niso same.

Večina držav Jugovzhodne Evrope ima vsaj en nosečniški center, kmalu naj bi jih ustanovili tudi v Črni Gori, Bolgariji in na Kosovem. Presenetljivo je, da ima največ takšnih centrov Romunija. V Sloveniji imamo dva in sicer Sara Center in Mamin svet.

Vodja nosečniških centrov Balkana Makedonka Svetlana Jovanova je za naš radio povedala, da v njihovem nosečniškem centru nudijo brezplačno psihološko svetovanje ženskam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki so doživele izgubo, pa naj bo to s spontanim ali umetnim splavom ali so rodile mrtvega otroka, se soočajo z neplodnostjo, pomagajo pa tudi družinam s prizadetimi otroki. Ženskam nudijo tudi materialno pomoč.

Nekateri od udeležencev na konferenci
Nekateri od udeležencev na konferenci © Zavod Živim

»Ko nas ženske pokličejo, ali pridejo v naš center, že vedo, da so noseče. Včasih pa ne vedo, kaj storiti. Počutijo se osamljene in običajno nimajo podpore moža, partnerja, otrokovega očeta ali družine. Pogosto te ženske mislijo, da je splav zanje edina možnost. V Lidija centru jim nudimo svetovanje in jim pojasnimo vse možnosti, ki jih imajo,« je pojasnila Jovanova. Ženske tako vedo, da niso več same in da imajo vso njihovo podporo. Tako se lažje odločijo za življenje.

»Ženskam želimo sporočiti, da splav ni edina možnost, ki jo imajo. Živimo v družbi, ki podpira pravice žensk, ampak predvsem tistih žensk, ki so izbrale lastno kariero in svoje življenje namesto življenja svojega nerojenega otroka. Celotna družba materam sporoča, da ne morejo biti uspešne, če so matere.

Mi pa bi jim radi sporočili, da so lahko matere in obenem uspešne poslovne ženske. Če izberejo življenje nerojenega otroka, izberejo življenje tudi zase,« je še poudarila Svetlana Jovanova, ki politikom sporoča, naj ženske opremijo, da bodo lahko postale matere, naj jim nudijo brezplačno izobraževanje in obenem enake možnosti za dosego uspeha, če se v resnici želijo boriti za pravice žensk.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.